Foto: Emma Svensson

Polisen mörkade övergrepp på festival

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en intern rapport ofredade killgäng flickor på festivalen We are Sthlm i augusti. Polisens officiella version var att festivalen gick lugnt till, men en person som arbetar med säkerheten vid festivalen säger till TT att övergreppen pågått i flera år.

Ungdomsfestivalen We are Sthlm som hölls 2014 och 2015 var en del av Stockholms kulturfestival och lockade hundratusentals människor till Kungsträdgården. Flera kända artister uppträdde på festivalen, däribland Zara Larsson.

– Övergreppen har pågått i flera år, minst tre, och det ökar för varje år, säger en person som arbetar med säkerhet på festivalen till TT.

De pressmeddelanden polisen skrev uppgav att festivalen gick lugnt till, men att polisen valde att inte rapportera om övergrepp och ofredanden framkom däremot inte, skriver Dagens Nyheter.

Stockholmspolisens presschef Varg Gyllander anser att man borde ha agerat annorlunda.

– När jag i dag kan överblicka det som har hänt i Stockholm och den information som jag fått om att män ofredat mest unga kvinnor och vi tagit bort ett stort antal  därifrån, då borde vi ha berättat det. Jag vet inte varför vi inte har berättat det, vi brukar normalt berätta det vi gör, säger Varg Gyllander, till SVT Nyheter.

Tycker du att polisen har tystat ner den här händelsen?

– Nej, det tycker inte jag att vi har, om man menar ett aktivt nertystande. Däremot har vi inte berättat om det, liksom många andra inte har gjort. Det är ju inte okänt att det här har hänt. Det här har varit ute, bland annat i Radio Stockholm men vi har inte berättat om det.  Och varför vi inte gjorde det, det vet inte jag, fortsätter Gyllander.

200 personer avvisades

Enligt interna dokument, som tidningen tagit del av, rapporterar polisen om pojkar som gned sig mot flickors underliv och om en flicka som fick fingrar uppkörda i sitt underliv.

Händelserna rapporterades till poliserna i samband med stölder av mobiltelefoner och plånböcker. De första händelserna rapporterades i samband med festivalen 2014 och året efter fick därför arrangörer, poliser och volontärer i uppdrag att vara vaksamma om sådana incidenter förekom.

Men när festivalen hölls 2015 ska övergreppen ha varit flera, enligt de dokument som DN har tagit del av. 

Några av de misstänkta gärningsmännen ska ha haft utländsk bakgrund. Poliser som tidningen har pratat med säger att myndigheten i vissa fall väljer att medvetet mörka händelser där misstänkta har utländsk bakgrund.

– Det här är en öm punkt, vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna. Vi får ta på oss det här inom polisen, säger polischefen Peter Ågren till DN.

Inga åtal

Under den fem dagar långa festivalen sommaren 2015 valde polisen att avvisa omkring 200 personer med stöd av ordningslagen. Polisen fick också lägga resurser på att trösta utsatta flickor och köra dem hem.

Flera personer ska ha gripits under festivalen men anmälningarna har enligt DN inte lett till något åtal.

Stockholms kulturfestival arrangeras av staden och Roger Ticoalu, evenemangschef på Stockholms Stad säger att man tagit alla uppgifter om sexuella trakasserier på allvar.

”Måste granskas”

Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för Liberalerna, anser att polisens agerande är oacceptabelt.

Polisen ska förstås agera utifrån fakta på ett professionellt sätt utan att låta styras av hur olika politiska partier skulle komma att agera, skriver han i ett pressmeddelande med hänvisning till att polisen skulle ha underlåtit att berätta om övergreppen av rädsla för att gynna Sverigedemokraterna.

Hela hanteringen måste granskas, menar Haddad som uppmanar rikspolischef Dan Eliasson att agera.

Sent på måndagskvällen skrev Eliasson på sitt Twitterkonto att saken kommer att utredas:

”Blev varse om DN:s uppgifter ikväll. Lovar att saken ska utredas.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.