Julia Larsson, kommunpolis, är nöjd efter helgens trafikavspärrningar på Stureplan. Foto: SVT/TT

Polisen: Mindre bus på Stureplan när trafiken stängdes av

Uppdaterad
Publicerad

Polisen är nöjd efter den första försökshelgen med avspärrningar runt Stureplan. – Det blev mycket lugnare på plats och polis och ordningsvakter hade bättre överblick, säger kommunpolis Julia Larsson.

I ett försök att skapa större trygghet och få bort kriminaliteten från Stureplan är det under tre helger stopp för trafik från midnatt till klockan sex på morgonen. Försöket påbörjades natten till lördagen.

Det innebär att inga bilar, vare sig taxi eller privata, får köra in i området närmast Stureplan.

– Det blev mycket tystare, mindre liv från tutande bilar och färre buskörningar på Kungsgatan. Busschaufförerna var också tacksamma, säger Julia Larsson kommunpolis.

Polisen konstaterar också att det var färre ingripande i området i helgen jämfört med andra helger.

Rörigt med taxitrafiken

– Alla är dock inte insatta i projektet än, så för taxibilar blev det kanske lite rörigt. Till nästa helg ska vi märka ut taxizonerna bättre, säger Julia Larsson.

Thomas Mortensen, restaurangchef på Sturehof, håller med om att det blev lugnare i omådet men att taxitrafiken inte fungerade.

– Det blev lite rörigt eftersom bilarna inte visste vart de skulle stanna, förklarar Thomas Mortensen.

Foto: SVT

De enda som får köra vid Stureplan under försöksnätterna är SL-bussarna, det fåtal boende i kvarteret som har garage i området och blåljusfordon. Tidigare har den intensiva trafiken nattetid i området ställt till med trafikkaos för bussarna.

Efter de tre helgerna kommer försöket att utvärderas och trafiknämnden ska ta ställning till om man ska fortsätta med de nattliga avspärrningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.