Foto: TT/TT

Polisen om sjukdomsfall på Käppala skola: ”Det är väldigt märkligt än så länge”

Uppdaterad
Publicerad

De provsvar som hittills kommit in till polisen visar inte på några bakterier eller virus efter händelsen med flera sjukdomsfall på Käppala skola på Lidingö. Det är bland annat chokladpuddingen som serverades till de drabbade eleverna som analyserats. Det görs också en kemisk analys av chokladpuddingen och det provsvaret väntar man fortfarande på.

Det var i torsdags i förra veckan som sju elever och en vuxen på Käppala skola på Lidingö fick föras till sjukhus efter att bland annat fått problem med andningen. Enligt kommunen fick alla åtta lämna sjukhuset samma dag och mådde då efter omständigheterna väl.

Prover togs på maten och skolans kök har sanerats. Händelsen blev ett polisärende och förundersökningsledare Magnus Hagberg utreder nu om det skulle handla om vållande till kroppsskada.

– Hittills har provsvaren inte påvisat någonting varken bakteriellt eller virus eller någonting annat, säger han.

– Framför allt är det chokladpudding och en stressboll som vi analyserat. Sedan har räddningstjänsten analyserat luften där inne under insatsen och det har inte heller påvisat någonting i form av gas eller liknande.

Kemisk analys

I nuläget kan ni alltså utesluta att det var någon typ av magsjukevirus?

– Ja, i alla fall på de proverna som är tagna så har det inte påvisat någonting varken på sjukhuset eller på produkterna som är tagna från skolan.

Kan det vara någonting annat i maten som är felaktigt.

– Det skulle det kunna vara, det vet vi inte ännu. Vi väntar också på analyser,en kemisk analys, av chokladpuddingen för att se vad den faktiskt innehåller.

Förälder till sjukt barn kommenterar

SVT Nyheter Stockholm har pratat med en förälder till ett av de drabbade barnen. Han berättar att hans son nu mår bra och att pojkens provsvar inte visade på någonting.

– Nu är allt som vanligt igen. Det känns bra. Men när barnen var drabbade så såg de drogade ut, säger pappan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer