UFC-galan hålls i Globen. Bilden är från galan 2014. Foto: TT

Polisen om UFC-galan: Plats där kriminella kan väntas dyka upp

Uppdaterad
Publicerad

I kväll är det stor kampsportsgala i Globen. För polisen är galan ett tillfälle att inhämta information om misstänkta gängkriminella. 

– Det är en plats där kriminella kan väntas dyka upp och där man kan få information om vilka som hänger med vilka, säger Gunnar Appelgren, Stockholmspolisens expert på gängkriminalitet. 

I kväll går MMA-stjärnan Alexander ”The Mauler” Gustafsson upp i ringen igen när han möter Anthony Smith i Globen. De flesta som ska gå på galan är förstås helt ointressanta för polisen, men inte alla. Tillställningar som UFC-galan lockar nämligen även personer som polisen vill ha koll på, berättar Gunnar Appelgren som är kriminalkommissarie i Stockholm och expert på gängkriminalitet.

– Det kan vara en möjlighet att få tag på personer som är efterlysta. Eller så kan det handla om att se personer som man inte vet om de befinner sig i utlandet eller i Sverige, säger Gunnar Appelgren.

Bra koll på gängkriminellas intressen

Enligt Gunnar Appelgren har polisen ganska bra koll på vilka intressen som de gängkriminella man spanar på har. Vissa stora galor och olika typer av fester är typiska tillfällen då polisen kan få mer information om personer som ingår i kriminella gäng.

– Samtidigt ska man inte överskatta att vissa personer är på samma ställe, det är inte säkert att de träffas även i andra sammanhang bara för att de ses på en gala. Men all information är bra information, säger Gunnar Appelgren.

Det här är UFC

UFC är en förkortning för Ultimate Fighting Championship. UFC startade 1993 som en organisation för mixed martial arts, MMA, och är den största MMA-organisationen i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.