Foto: TT

Polisen anmäls för att ha skyddat nazister

Uppdaterad
Publicerad

Nätverket Linje 17 har polisanmält polisen som de anser ställde sig ”som beskyddare av nazisterna”.

– I stället för att gripa dem som gjort sig skyldiga till uppenbara brott så försvarade man dem, säger nätverkets talesperson Ammar Khorshed.

I inledningsskedet fanns sex poliser på plats och enligt Khorshed var angriparna ungefär 30 till antalet.

Attacken mot antirasister i Kärrtorp

Hur skulle polisen kunna börja gripa folk när angriparna var fler?

– Det är inte jag som demonstrant som ska bedöma det utan det är polisens uppgift att dimensionera sin insats utifrån det underlag man har.

”Man använde pepparspray mot oss”

– Hade de försökt att gripa dem eller sjasat bort dem eller vad som helst... Polisen hade pepparspray. Man hade kunnat använda den mot dem som begick brott. I stället använde man pepparspray mot oss i demonstrationen som ropade talkörer mot rasism.

– Vi uppmanade polisen att agera mot nazisterna, att gripa dem. Hade man gjort det så hade vi inte behövt fortsätta med våra talkörer och med att driva nazisterna mot Nackareservatet, mot skogen, säger Khorsed.

Även polisens underbemanning finns med i nätverkets anmälan.

– Man riskerar livet på barn men också på sina egna medarbetare, säger Khorshed om polisens bemanningsbeslut.

Poliser: ”Hur kunde det ske?”

Polisförbundets ordförande Lena Nitz vill inte kommentera att polisen anmälts för att ha skyddat nazisterna.

– De var kraftigt underbemannade. Det var kaotiskt för de få poliser som var där till dess att de fick uppbackning och hjälp och kunde lugna ner situationen, säger hon.

I går träffade hon flera av de poliser som var med i Kärrtorp, men även andra poliser i distriktet.

– Den frustration och de frågor jag möttes av i går... Man frågar sig hur det här kunde ske i en tid då det alltid finns en förhöjd risk vid sådana här situationer. Stockholm är dessutom vana vid att göra sådana här bedömningar. Det finns en stark känsla av att ekonomiska aspekter styrt bemanningen, men vi vet inte om det var så, säger Nitz.

På söndag hålls en ny demonstration, hur tror du att det känns för de poliser som ska bevaka den?

– Jag förutsätter att man gör en noggrann riskbedömning och att man ser till att ha tillräckligt många poliser för att säkerställa säkerheten för både poliser och för dem som ska utföra demonstrationen. Ledningen har mycket att svara på och måste se till att samma sak aldrig händer igen, säger Nitz.

Bidrar till missnöje inom kåren

Det allmänna missnöjet jäser inom poliskåren, enligt Lena Nitz, och stämningen blir definitivt inte bättre av händelser som den i Kärrtorp.

– Vi får inte rätt förutsättningar för att göra ett bra jobb. Det klarar man av ett tag men nu sprider sig missnöjet alltmer. Det märker jag varje gång jag träffar medlemmar.

Ovanpå det kommer mycket kritik i både traditionella medier och i sociala medier.

– Det upplever man som orättvist eftersom man ju inte får rätt förutsättningar att göra ett bra jobb. När man då kritiseras för det så uppstår en frustration. Den har vuxit sig stark och den har slagit rot. Det kommer att ta ett tag att komma ur det, säger Nitz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken mot antirasister i Kärrtorp

Mer i ämnet