Den senaste veckan har poliserna Elin Sjögren och Linnea Horgby spenderat genom att ringa runt till män vars telefonnummer återfunnits i prostituerades telefoner. Hör dem berätta om arbetet i klippet. Foto: SVT

Polisen ringer potentiella torskar och erbjuder hjälp

Uppdaterad
Publicerad

En ny metod ska göra sexköparna färre i Stockholm. Med hjälp av digitala spår i telefoner tar polisen kontakt med män som ringt eller sms:at prostituerade – och erbjuder dem hjälp. Tanken är att i förlängningen göra både torskarna och de utsatta kvinnorna färre.

Poliserna Linnea Horgby och Elin Sjögren var förra året med och startade polisens omtalade operation Insats torsk, som är ett försök att få bukt med prostitutionen i stadsdelarna Södermalm och Norrmalm.

I satsningen ingår även förebyggande arbete, och där har Horgby och Sjögren den senaste veckan sjösatt ett nytt arbetssätt. Det går ut på att de kontaktar de män vars telefonnummer återfinns i prostituerades telefoner. Männen är inte misstänkta för några brott, utan syftet med samtalen är att erbjuda männen hjälp.

Och det verkar ge resultat. Var femte man som Linnea och Elin ringt upp har tackat ja till hjälp.

Hör hur samtalen går till och vilken respons polisduon får i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.