Drönare kommer under helgen bevaka flera av de områden i region Stockholm där grova våldsbrott skett den senaste tiden. Arkivbild Foto: Janerik Henriksson/TT

Polisen sätter in extra kamerabevakning i våldsdrabbade områden

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i region Stockholm har beslutat om att kamerabevaka flera områden genom obemannade drönare under helgen. Syftet är att öka tryggheten och minska brottsligheten i områden där det den senaste tiden varit flera grova våldsbrott.

Det är delar av polisområden i Farsta, Globen, Skogås, Flemingsberg och Vårby som kommer bevakas.

– I nuläget är bedömningen polisen gjort att det är i dessa områden som bevakningen behövs som mest, men det är löpande bedömningar och kan förändras, säger Stockholmspolisens presstalesperson Helena Boström Thomas.

”Mer dynamisk bevakning”

Enligt Hanna Paradis, som är kommenderingschef för den särskilda händelse som hanterar den senaste tidens grova våldsbrott, innebär kamerabevakning från luften att polisen kommer att kunna övervaka platser på ett mer dynamiskt sätt ”utifrån underrättelser och analyser av brottsligheten”.

– Vi kommer dessutom kunna lokalisera och identifiera gärningspersoner som begår brott och även bidra till förundersökningar i syfte att nå ökad lagföring, säger Hanna Paradis.

Att drönare sätts in för bevakning är inte ovanligt enligt polisen, utan kan användas vid större evenemang som demonstrationer eller manifestationer. Polisen har sedan tidigare flera tillfälliga och fasta kameror uppsatta på platser runt om i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av våldsvågen i Stockholmsområdet och vad som ligger bakom – på 60 sekunder. Foto: Instagram/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.