Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aktivisterna fick bäras bort från KTH-området för att göra plats för ett tillståndsgivet evenemang på platsen. Hör aktivisterna och polisen om fredagsmorgonens insats. Foto: SVT

Polisen bär bort propalestinska aktivister vid KTH

Uppdaterad
Publicerad

Sedan mitten på maj har den propalestinska tältaktionen pågått utanför Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Men under fredagsmorgonen forslade polisen bort aktivisterna.

Studentaktivisterna fick besked från polisen att lämna KTH:s område senaste klockan 8 på fredagsmorgonen.

Anledningen till att aktivisterna måste lämna är att KTH sökt tillstånd för en konferens på platsen nästa vecka. Eftersom den är tillståndgiven, och tältaktionen inte är det, så har det tillståndsgivna evenemanget företräde.

Studentprotester mot Gazakriget

Polisen forslade bort aktivister

Vid 9-tiden var tälten och demonstranterna fortfarande kvar. Polisen informerade aktivisterna att om de inte lämnade platsen skulle de bli misstänkta för brott.

– Om man inte lyder en polismans befallning kan man bli misstänkt för brott. Brottet i det här fallet är ohörsamhet mot ordningsmakt, säger Gunnar Ricknell, som var polisens platschef.

Framåt 9.30 började polisen bära bort aktivister som inte lämnat. En del studenter hade låst eller limmat fast sig för att försvåra för polisen att forsla bort dem. Polisen menar å sin sida att det trots det gått lugnt till.

– I stället för att bära bort oss hade jag hellre haft en nyttig dialog med KTH:s ledning, säger studentaktivisten Omar.

Senare under fredagen informerade polisen att fyra personer som kunde identifieras på plats och tretton personer som greps för att identifieras på polisstationen, nu är misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakt.

Studentprotester spridits från USA till Europa

Vågen av propalestinska studentprotester började i New York i mitten av april och spred sig sedan till Europa. I maj dök flera tältläger upp vid universitet och högskolor i Sverige. I Stockholm har studenterna haft tältaktion både vid KTH och Stockholms universitet.

I slutet på maj genomförde polisen en insats vid KTH, efter att aktivister protesterat i samband med att Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch besökte universitetet. I början av juni barrikaderade sig ett 20-tal aktivister i en byggnad på KTH. Polisen fick då bryta sig in i rummet och bära ut aktivisterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentprotester mot Gazakriget

Mer i ämnet