Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera personer frihetsberövades i samband med protesterna utanför KTH i Stockholm. Foto: SVT

Polisinsats vid KTH – demonstranter frihetsberövade

Uppdaterad
Publicerad

Polis har under onsdagen frihetsberövat flera demonstranter utanför Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. SVT:s reportrar på plats beskriver stämningen som upprörd.

Demonstranter på plats utanför universitetet förklarar för SVT att man protesterat mot Israels krigföring i Gaza, i samband med att Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch besökt skolan.

Polisen har under demonstrationen gått in och försökt avbryta protesten.

Erik Petschler, tf gruppchef för dialogpolisen på plats uppger att de som inte hörsammade polisens ordningshållande befallning, blev misstänkta för brott.

– Vi har använt hundar för att freda utredningsplatsen.

Var det någon farlig eller hotfull situation bakom detta?

– Nej. Ordningsstörande, säger Erik Petschler.

SVT:s reportrar beskriver att stämningen varit upprörd.

– Jag tycker det är väldigt aggressivt av polisen att komma hit med hundar. Vi har inte gjort någonting fel, bara utövat vår rätt att protestera, säger studenten Omar.

Enligt polisen har ett flertal personer frihetsberövats.

Polisen: Var maskerade

Flera av de som omhändertagits ska vara misstänkta för brott mot lagen om maskeringsförbud.

– De är rädda för att bli avstängda från universitetet eller andra konsekvenser för att de protesterar mot kriget, säger en av demonstranterna, om varför en del döljer ansiktet bakom exempelvis palestinasjal.

Polisen säger att demonstrationen får fortsätta så länge de som protesterar inte beter sig ordningsstörande och inte maskerar sig.

Studentprotester mot Israels krigföring i Gaza

Sedan mitten på maj har det pågått studentprotester utanför både KTH och Stockholms universitet, där flera personer tältar på skolornas områden.

Aktionen är en protest mot Israels pågående krigföring i Gaza och aktivisterna vill att universiteten ska bryta sina samarbeten med israeliska lärosäten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.