De kameror som finns i Järvaområdet bör bli permanenta, anser polisen. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Polisen vill att kameror på Järva blir permanenta

Uppdaterad
Publicerad

De nyligen uppsatta kamerorna i Rinkeby, Tensta och Husby bör bli permanenta, säger polisen till Svenska Dagbladet.

Sedan i maj finns totalt 55 kameror uppsatta i Rinkeby, Tensta och Husby. Övervakningskamerorna har bara ett tillfälligt tillstånd och i juni ansökte polisen om att de ska få sitta uppe permanent, en fråga som ska avgöras av Länsstyrelsen. Detta beslut kan dock dröja i flera månader, skriver Svenska Dagbladet.

– Det har varit en våg av mord i de här områdena och kameror är ett sätt för att lättare kunna utreda brott, säger Hanif Azizi, områdespolis i Järva.

Han och kollegan Christoffer Bohman som är biträdande områdeschef för polisen i Järva, beskriver kamerorna som ett kompletterande verktyg när det gäller brottslighet där människor av rädsla inte vill vittna.

– Redan första dagen fångade vi en grov misshandel på film, ärendet är på väg till domstol och kameran är enda vittnet, säger Bohman.
 

Läs mer: Poliskameror övervakar Järvaområdet

Integritet väger tungt

Hos Länsstyrelsen ser man att det skett en förändring när det gäller polisens ansökningar om kameraövervakning på offentliga platser som till exempel ett torg.

Enligt handläggaren Harriet Schaffer Ullman handlade det tidigare oftast om tillstånd för att övervaka polisstationer. När man nu ansöker om fler kameror måste människor integritet vägas in i besluten.

– Eftersom offentliga platser är integritetskänsliga kan det vara aktuellt med att tidsbegränsa tillstånden för att kunna pröva ärendet igen och se om det fortfarande är motiverat att meddela tillstånd, säger Harriet Schaffer Ullman till Svenska Dagbladet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer