Nyligen skadades två personer allvarligt efter en skottlossning i Nacka. Foto: Claus Meyer/TT

Polisen vill ha snabbare analyser efter skottlossningar

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmspolisen vill att det ska gå betydligt fortare att göra de forensiska analyserna vid skottlossningar. Förhoppningen är att metoder som används av amerikansk polis även ska kunna användas av svensk, skriver Svenska Dagbladet.

Polisen har varit i kontakt med polisen i New Jersey. Där har handläggningstiden vid skjutvapenanalyser minskat från tio månader till 48 timmar genom att rutinerna sågs över, enligt kriminalkommissarie Gunnar Appelgren.

– Kort kan man säga att i USA så ser man till att göra de olika undersökningarna på en och samma plats. Då får man en snabbare handläggning. Man ska också se till att patronhylsor som påträffas ska till labbet inom åtta timmar, säger han till tidningen.

Stockholmspolisen har tidigare haft ett möte med Nationellt forensiskt centrum (NFC) om att hitta ett sätt att införa lärdomarna från USA. Nu har parterna träffats igen.

– Vi har en hemläxa att göra inom det här området och det har NFC också. Vi måste göra hemläxan tillsammans för annars blir det ingen effekt, säger Gunnar Appelgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.