Foto: TT

Polisens miss – lämnade ut stulna smycken till dömd tjuv

Publicerad

En miss hos Stockholmspolisen ska ha gjort att en kvinnas stulna smycken lämnades ut till inbrottstjuven efter rättegången. Enligt kvinnan ska smyckena ha gått i arv och är ovärderliga.

Enligt anmälan till Justitieombudsmannen, JO, har kvinnan försökt komma i kontakt med polisen eftersom de beslagtagit smycken efter att kvinnan haft ett inbrott. Inbrottet skedde i januari och en person greps på plats.

Gärningsmannen hade smycken på sig som polisen tog i beslag. Kvinnan skulle få tillbaka dem efter rättegången men några smycken fick hon aldrig.

Fick besked att ett misstag hade skett

Kvinnan kontaktade polisen som skulle undersöka var smyckena tagit vägen. I förra veckan fick kvinnan ett samtal från polisens gruppchef som meddelade att ett misstag hade skett. Smyckena som hade beslagtagits hade lämnats ut till den dömda inbrottstjuven redan i början av februari.

I anmälan skriver kvinnan att gruppchefen sagt ”att hon hoppats på att smyckena inte var så betydelsefulla för mig”. Enligt kvinnan ska smyckena ha gått i arv och är ovärderliga. Kvinnan skriver att hon känner sig kränkt och ledsen.

Mannen dömdes i början av februari till fängelse för grov stöld. Även kontanter och andra föremål stals vid inbrottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.