Foto: TT

Polisens uppmaning efter Huddinge-misshandeln: Därför ska du inte sprida filmen

Uppdaterad
Publicerad

En minderårig flicka blev hösten 2015 brutalt misshandlad av andra minderåriga flickor. Misshandeln filmades, och nu går polisen i Huddinge ut med en förmaning på sin Facebook-sida: Sprid inte filmen!

Ungdomsutredarna på lokalpolisen i Huddinge utreder nu ett ärende som fått en del uppmärksamhet i tidningar och ännu mer uppmärksamhet i sociala medier”, inleder polisen inlägget på sin Facebooksida.

Ärendet gäller en filmad misshandel av en minderårig flicka i Huddingetrakten. Filmen har månaderna efter händelsen fått stor spridning i sociala medier.

”Varje visning ytterligare en kränkning”

Polisen skriver att även om spridningen av misshandelsfilmen kan ha goda syften, så som att visa sin avsky, så uppmanas alla att tänka efter.

Varje visning av den här filmen på sociala medier innebär ytterligare en kränkning av den utsatta flickan. Den traumatiska händelsen vevas om och om igen på nätet vilket innebär att misshandeln så att säga fortgår långt efter att den avslutades”, skriver polisen.

Spridning av filmen och kommentering kring den i sociala medier är även problematisk ur juridisk synpunkt.

Kan vara brottsligt

Risken finns att man begår brott genom att skriva direkta hot samt att man uppmanar andra till att ta saken i egna händer. Även kommentarer som inte är brottsliga men starkt känslomässiga, och ofta hatiska, är problematiska eftersom de riskerar att piska upp en stämning som leder till nya brott.

Polisen avslutar inlägget genom att be allmänheten om hjälp att stoppa spridning av olämpliga budskap i sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.