Hör Poliserna Jesper Emilsson och Carola Wiklund tipsa om hur du kan skydda dig om en bedragare ringer. Foto: Tomas Blideman/SVT

Polisens varning: ”Fler vaccinationsbedrägerier väntas i Stockholmsregionen”

Publicerad

Polisen i Stockholm går nu ut med en varning och uppmanar till extra vaksamhet på vaccinationsbedrägerier. Genom att utge sig för att ringa från till exempel vårdcentralen försöker bedragare lura människor att lämna ut kontouppgifter och bank-id.

– Ingen som kommer från polisen, sjukvården eller banken kommer att säga ”vi behöver din kod”. Då är det fel, säger Jesper Emilsson som är kommunpolis i Norrtälje.

Under förra året anmäldes drygt 40 000 bedrägerier i polisregion Stockholm, och de senaste fem åren har antalet ärenden ökat med cirka 25 procent i Stockholm. Bedragarna hittar hela tiden nya sätt att lura människor på pengar.

Pandemin ökar bedrägerierna

Med anledning av att många äldre nu väntar på sin tid för coronavaccin så varnar polisen för att bedrägerierna kommer att öka. Bedragare försöker komma åt kontouppgifter och lura personer att logga in med sitt bank-id.

– Se ditt bank-id som din personliga hemnyckel. Det är inget vi lånar ut, säger Carola Wiklund, kommunpolis i Norrtälje.

”Man är inget pucko för att man blir lurad”

Vaccinationen är gratis, men bedragarna kan hävda att det kostar pengar eller att man måste identifiera sig med bank-ID. Bedragarna riktar särskilt in sig på personer över 65 år.

– Man har inte hundra koll på vad man ska lämna ut. Tekniken lurar många. Därför är det viktigt att vi pratar med varandra om det här. Man är inget pucko för att man blir lurad, de är skickliga, säger Jesper Emilsson, kommunpolis i Norrtälje.

I videon hör du polisernas bästa tips för att undvika att bli lurad av bedragare

Så kan du skydda dig från att bli lurad

Inför vaccinationen mot covid-19 är det främst två saker man bör tänka på för att inte råka ut för bedrägeri:

  1. Det är gratis att vaccinera sig. Om någon påstår att du ska betala är det bedrägeri.
  2. Ingen från vården kommer oväntat att kontakta dig och kräva att du lämnar ut siffror från din dosa eller loggar in med bank-id.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.