Enligt Aftonbladet kan gratisåkandet kosta skattebetalarna miljontals kronor i uteblivna kollektivtravikavgifter.
Enligt reglerna hos Stockholms Lokaltrafik, SL, åker poliser gratis om de visar upp sina legitimationer – men bara när de är i tjänst.
Trots det utnyttjar många förmånen även på sin fritid, uppger tidningen.
– Är man i tjänst åker man på legitimationen, men inte utanför jobbet, och inte dit och hem naturligtvis, säger Kia Samrell, talesman vid Polismyndigheten.
– Arbetsgivaren har talat om vilka regler som gäller. Man ska ha ett giltigt färdbevis om man färdas utanför arbetstid.
SL:s regler luddiga
Enligt SL:s pressansvarige Jesper Pettersson, är reglerna för polisens betalningsplikt oklara.
– Det som står är att legitimation och uniform är giltiga för resor i SL-trafiken. Det är inte solklart heller att poliser som inte är i tjänst ska betala för sig, men det har också att göra med att det är fullständigt omöjligt för personalen att avgöra om polisen är i tjänst eller inte. Det är upp till den enskildes samvete hur man gör.
Aftonbladet uppskattar att kostnaden för polisernas gratisresor kan kosta 23 miljoner på ett år. Är det en rimlig siffra?
– Det är svårt att veta. Det vi vet på ett ungefär är att vi gör ett svinn på ungefär 300 miljoner om året med folk som inte betalar för sig, men det gäller alla människor oavsett om de är poliser eller inte.
”Skapar trygghet”
Att poliser har ingripandeplikt utanför arbetstid ändrar inte plikten att betala, säger Jesper Pettersson.
– Det finns ju skatteregler och sådant också. Men det är svårt att ha någon direkt uppfattning kring hur vi ska ställa oss till det. Att poliser åker med SL är jättebra. Oavsett om de är civilklädda eller inte skapar det trygghet och de kan ingripa om de ser brott.
En otillbörlig förmån
Enligt Fredrik Westin, Polisförbundets ombudsman i rättsfrågor, är det ett allvarligt fel att utnyttja sin tjänstelegitimation för privata resor.
– Det är ett otillbörligt utnyttjande av tjänstelegitimationen.
För polismyndigheten i Stockholm finns ett tjänstemeddelande från 1996 som klargör att man inte får resa på sin tjänstelegitimation på fritiden.
– Det här är kommunicerat vid ett flertal tillfällen.
Att poliser på sin fritid är skyldiga att självmant ingripa för att trygga ordning och säkerhet inom sitt eget polisdistrikt är ingen förmildrande omständighet, säger han.
– Det skadar förtroendet för polisen.
Det är dock ovanligt att poliser varnas för gratisåkning. Det enda fallet Fredrik Westin kan komma på är från 2003 då en polis varnades efter att i berusat tillstånd velat åka gratis på tåget.
Polisen: Tror inte att många utnyttjar det
Även Christer Birgersson, personaldirektör vid Stockholmspolisen bekräftar att det inte är tillåtet att åka på tjänstelegitimation om man inte är i tjänst.
Däremot avfärdar han Aftonbladets spekulation kring hur ofta det utnyttjas.
– Jag har mycket svårt att förställa mig att hälften av Stockholms poliskår åker på sitt tjänsteleg när de inte är i tjänst.