Foto: Familjebostäder

Polishuset blev dubbelt så dyrt – kan bli ännu dyrare

Uppdaterad
Publicerad

Från början räknade man med att det skulle kosta 380 miljoner att bygga polishuset i Rinkeby, men det kommer att bli betydligt dyrare. Dubbelt så dyrt till och med. Ikväll klubbas investeringen på 747 miljoner i fullmäktige.

Efter flera års försening blev det klart i somras för att börja bygga om ett gammalt äldreboende i Rinkeby till polishus. Ett problem var dock priset, de första beräkningarna landade på 380 miljoner kronor, men istället blir prislappen 747 miljoner, nästan dubbelt så mycket.

Nu under måndagskvällen klubbas den nya budgeten för polishuset i fullmäktige. Orsaken till fördyrningen sägs vara att den tidigare prislappen bara var en teoretisk uppskattning, medan den nya är det pris man fått i upphandlingen.

Polishuset i Rinkeby

Oväntade byggproblem kan dyka upp

Bygget riskerar dessutom att bli ännu dyrare. Eftersom det är en fastighet som byggs om så kan det dyka upp oväntade bygg- och konstruktionsproblem som kan kosta både tid och pengar. Dessutom finns det risker för hot och skadegörelse under byggtiden.

De borgerliga borgarråden skriver i ett särskilt uttalande att de är kritiska till att projektet blivit så mycket dyrare, och att man därför noga måste följa upp bygget och se till att tidsplanen och budgeten hålls.

Omfattande ombyggnad

Det är en omfattande ombyggnad som väntas. Gamla servicebostäder ska byggas om till kontorslokaler för cirka 200 poliser och polisanställda. Det blir nya installationer, trapphus, hissar, ny entré och nytt fläktrum.

Det nya polishuset ska ligga i en fastighet från 1970 där det har varit ett äldreboende. Det är två huskroppar och ett garage som ska byggas om, och det handlar om cirka 7.700 kvadratmeter lokalarea och cirka 4.000 kvadratmeter garage.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polishuset i Rinkeby

Mer i ämnet