Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad föräldern Havva Nelik, vars son går på Grimstaskolan, tänker om knivdådet där en i personalen skadades lindrigt. Foto: Leonora Toplica/SVT och Janne Åkesson/Swepix

Dagen efter knivdådet – skolan i Vällingby öppen som vanligt

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen knivskadades en anställd på Grimstaskolan i Vällingby i västra Stockholm när han försökte stoppa en ung man med kniv på skolan.

Under torsdagen höll skolan öppet som vanligt.

– Vi har extra kuratorer på plats och samtalsstöd för de som behöver det, säger skolans rektor Tobias Hansson på torsdagsförmiddagen.

Knivskärningen skedde vid lunchtid på onsdagen, en tid då alla elever är på plats på skolan. Enligt polisen skadades inga barn fysiskt vid händelsen.

– Det jag kan säga i nuläget är att medarbetare på skolan har skadats. Det ska inte vara några livshotande skador, det verkar inte vara allvarliga skador. En misstänkt gärningsman är gripen, sa rektor Tobias Hansson strax efter händelsen.

Försökte stoppa knivmannen

Enligt polisen skadades de två anställda lindrigt, varav en fick knivskador när han försökte stoppa gärningsmannen. Vilket vapen som användes vill inte polisen uttala sig om, mer än att det var ett ”tillhygge”.

Under onsdagseftermiddagen var det en stor polisinsats och flera ambulanser vid skolan. 

Den misstänkte gärningsmannen är i övre tonåren, men polisen vill inte uttala sig om han har någon anknytning till skolan. Han misstänks nu för grov misshandel, försök till grov misshandel, grovt olaga hot och grovt brott mot knivlagen. Senare på kvällen berättade polisen att han blivit anhållen av åklagare.

Totalt har tre män och två kvinnor utsatts för brott i samband med händelsen.

Skoldag som vanligt på torsdagen

Skolans rektor Tobias Hansson berättar på torsdagsförmiddagen att verksamheten vid skolan är i gång som vanligt.

– Vid den här typen av händelser har det visat sig att det kan vara bra för elever att ha sina vanliga rutiner. Samtidigt har vi stärkt upp med kuratorer från andra skolor som stöd, och vi har även närpoliser på plats som kan svara på frågor, säger Tobias Hansson.

– Jag är glad och tacksam över att det inte blev värre än det blev. Och jag är otroligt stolt över vår personal som agerade mycket professionellt vid händelsen i går, säger Tobias Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.