Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter på plats i tidiga skedet av polisinsatsen på Åva gymnasieskola i Täby. Foto: Tommy Bergman/SVT

Polisinsats vid skolor i Täby – elever hölls inomhus

Uppdaterad
Publicerad

Tre skolor i Täby kommun har på tisdagsförmiddagen inrymt lärare och elever, efter att polisen fått vittnesuppgifter om två män med vapenliknande föremål inne på Åva gymnasieskola. Polisen har genomfört kontroll men avslutade insatsen vid lunchtid.

– Vi har inte hittat något som tyder på att det skulle råda någon fara för elever eller lärare, säger polisens presstalesperson Ola Österling till SVT Nyheter.

Själva insatsen föranleddes av ett samtal som inkom till polisen klockan 9.20 på tisdagsmorgonen. Enligt information som lärare gett elever efter insatsen, ska polisen fått uppgifter om att två män med vapenliknande föremål tagit sig in på skolan.

– Det väckte frågetecken så vi tog ut en resurs för kontroll och informationsinhämtning, säger Ola Österling på Stockholmspolisen.

Skolan ska i samråd med polisen beslutat att hålla alla elever inne i klassrummen medan polisen sökte genom lokalerna.

Skolan gick tidigt ut med att det inte rörde sig om en pågående skjutning och uppmanade elever att inte barrikadera dörrar.

Polisinsats avslutas – ingen skadad eller gripen

Ingen person har skadats eller är frihetsberövad och framåt 12-tiden uppger man att insatsen är på väg att avslutas. Enligt polisen är det inget som tyder på att ett brott har begåtts.

– Vi fortsätter samverka med skolan men vi har inte hittat något som tyder på att det skulle råda någon fara för elever eller lärare, säger Österling.

Även Tibble gymnasium och Näsbydalskolan beslutade att tillfälligt hålla lärare och elever inrymda.

Elever: Spänd men lugn stämning

SVT Nyheter var under insatsen i kontakt med elever inne på Åva gymnasium, men som nu släppts ut.

– Det är lugnt här, ingen panik eller stress. Men poliser med skyddsväst och hjälmar går runt och kontrollerar alla klassrum, sa en elev medan insatsen pågick.

Även Täby kommun skriver på sin hemsida att den akuta faran är över. Åva gymnasiums personal kommer att följa upp barnens mående och skoldagen fortsätter enligt plan.

Se SVT:s livesändning från Åva gymnasieskola under tisdagsförmiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.