Arkivbild Foto: TT

Poliskameror övervakar Järvaområdet

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i lördags har polisen ett 60-tal övervakningskameror igång i Tensta, Rinkeby och Husby i nordvästra Stockholm.

I december 2016 slogs det fast att Stockholmspolisen fick grönt ljus för att sätta övervakningskameror i Rinkeby och Tensta. Och sedan den 13 maj har omkring 60 poliskameror monterats upp. Kamerorna är uppsatta på platser där det skett flera brott och otryggheten är stor.

Enligt Polisen har kamerorna redan bidragit till att brott klarats upp, en grov misshandel och ett fall av häleri.

”Ett bra komplement”

– Det är positivt att kamerorna redan gett resultat i ärenden där vi annars skulle kunna haft svårt att lösa brotten. Jag hoppas att de ska vara ett bra komplement till de övriga insatser vi jobbar med, säger Christoffer Bohman, biträdande chef i lokalpolisområde Rinkeby.

I arbetet med att sätta upp kameror i Järva har en farhåga varit att insatsen bara flyttar brottsligheten till andra platser. Men det menar polisen att man är medveten om.

– Dels har vi med det när vi planerar vår totala verksamhet och var vi ska verka. Att det kan krävas ökade insatser på andra platser. Dels vet vi bland annat genom forskning från Brottsförebyggande rådet att varje gång en brottslighet flyttar så minskar den samtidigt, säger Niclas Andersson.

Polisen i lokalpolisområde Rinkeby har beslutat, med stöd av 11 § kameraövervakningslagen (2013:460)(KÖL), om kameraövervakning av Husby, Tensta och Rinkeby i Stockholms kommun.

Beslutet gäller från 2017-05-13 till och med det datum då den ansökan om tillstånd för kameraövervakning av de tre platserna som Polismyndigheten avser att lämna in till Länsstyrelsen har prövats, förutsatt att Polismyndigheten gör ansökan senast den 2017-06-09 och att förutsättningarna enligt 11 § KÖL för undantag från tillståndsplikten i övrigt är uppfyllda.

Om Polismyndigheten inte har ansökt om tillstånd för kameraövervakning  den 2017-06-09, upphör beslutet att gälla det datumet. Om förutsättningarna för undantag från tillståndsplikten i övrigt upphör innan dess, upphör beslutet att gälla vid den tidpunkten.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer