Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Smällar har hörts och det är hög polisiär närvaro med helikoptrar i ambassadområdet vid Gärdet i Stockholm. Enligt polisen är det en övning som pågår i området. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ilska efter utebliven information om polisövning i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Kraftiga smällar hördes vid Gärdet i Stockholm under torsdagsmorgonen. Efter smällarna cirkulerade helikoptrar runt platsen och det var hög polisiär närvaro. Anledningen var en polisövning, som inte hade adresserats ut till allmänheten eller media. Förskräckligt, tycker Thorulf Arwidson, som arbetar på en advokatbyrå i närheten och som skrämdes rejält av smällarna.
– Jag är riktigt upprörd, säger han.

Dramatiska scener utspelade sig i ambassadområdet vid Gärdet i Stockholm under torsdagsmorgonen. Höga smällar hördes och flera poliser befann sig i området med synliga vapen. Men någon information till allmänheten gick aldrig ut innan händelsen.

– Jag är riktigt upprörd, jag tänkte att det var terror med tanke på dessa tider, säger Thorulf Arwidson, en av alla privatpersoner som ringt in till polisen under dagen för att höra vad anledningen bakom smällarna var.

Polisen självkritiska

Polisen säger i efterhand att de brustit i informationen till media och allmänhet.

– Vi har tagit hand om samtal från både Ekot, SVT och allmänheten under morgonen. När vi märkte att allt fler hörde av sig lade vi ut en informationstext på vår sajt. Vi borde lagt ut den texten tidigare ser vi nu i efterhand, säger polisens presstalesperson Anders Bryngelsson.

Thorulf Andersson säger att han är van vid att försvaret håller övningar på Gärdet, men att det här var något speciellt.

”Så ska det inte gå till”

– Flera kom in på vår byrå och frågade vad som händer. Det hördes detonationer och sirener och ingenstans fanns information om vad som pågick. Jag sökte på Aftonbladet, polisens hemsida, Försvaret. Efter uppskattningsvis 20 minuter hade P4 Stockholm information om vad som pågick, men så ska det inte gå till, säger Thorulf Arwidson.

Exakt vad övningen handlat om kan polisen inte gå in på, men en liknande övning har ägt rum i samma område i juli 2015.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer