Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klipp från platsen för dådet – ett automatvapen hittades cirka 70 meter från lägenheten som besköts. Foto: Blåljusbilder

Skottlossning och explosion i södra Stockholm – en 15-åring häktad

Uppdaterad
Publicerad

Inom loppet av några minuter larmades polisen till två platser i södra Stockholm sent på onsdagskvällen. Först skedde en explosion vid ett bostadshus och sedan en skottlossning mot en lägenhetsdörr i Gubbängen.

Polisen grep två tonårskillar efter skjutningen, varav en 15-årig pojke som nu har häktats misstänkt för försök till mord och grovt vapenbrott.

Totalt fem våldsbrott har inträffat i Stockholm under jul- och mellandagarna. Polisen vill i nuläget inte kommentera om de misstänker ett samband mellan händelserna.

– Vi jobbar dels med ärendena var och en för sig. Men sen tittar vi på samband till andra tidigare ärenden eller eventuella kopplingar mellan ärendena som är aktuella, säger Tobias Lövström, polischef för polisområde Globen.

– Det är ett pussel som vi lägger hela tiden kopplat till alla händelser som finns runt om i regionen. Men även kopplat till individer som kan vara intressanta. 

Skottlossning i Gubbängen

Vid klockan 23.25 på onsdagskvällen öppnade någon eld mot en lägenhetsdörr i Gubbängen. Ingen person ska ha kommit till skada.

Det var andra gången på samma dygn som polisen larmades till stadsdelen i södra Stockholm med anledning av en skottlossning. Under tidiga morgonen hördes höga smällar från skjutvapen i samma område. Inte heller då ska någon ha kommit till skada.

Kort efter skjutningen grep polisen två tonårspojkar som flytt från platsen. Den äldre av dem, en 15-åring, häktades på fredagen på sannolika skäl misstänkt misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott. En 14-åring har släppts, enligt uppgift till SVT Nyheter. Polisen har också beslagtagit ett automatvapen som hittades i närheten.

En förundersökning gällande försök till mord har inletts.

”En detonation”

Klockan 23.33 hörde flera personer av sig till polisen efter en hög explosion i Farsta, ett par kilometer söder om Gubbängen.

– Det var en detonation vid en portuppgång i ett flerbostadshus, säger Per Fahlström, presstalesperson på polisen.

Nationella bombskyddet skickades dit för att säkra platsen. Ett område i anslutning till fastigheten spärrades tillfälligt av och teknisk undersökning genomfördes. Polisen uppger att explosionen orsakade stora skador.

Tittar på kopplingar

Polisen tittar nu på om det kan finnas kopplingar mellan händelserna, men säger att det är för tidigt för att uttala sig om. Detsamma gäller explosionen som ägde rum i Enskededalen på tisdagskvällen då någon enligt uppgift kastade en handgranat som exploderade i trappuppgången till ett flerbostadshus.

– När den här typen av ärenden sker är det ett väldigt omfattande arbete som sätts igång på flera fronter samtidigt. Dels själva jakten på gärningsmannen men också den tekniska undersökningen och även ett omfattande underrättelsearbete, säger Per Fahlström.

En förundersökning gällande allmänfarlig ödeläggelse har inletts. Polisen har under torsdagen haft en ökad närvaro i Farsta med anledning av det som skett.

Under onsdagskvällen skedde en misstänkt explosion i Farsta. Foto: Foto: Janne Åkesson/SWEPIX

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.