Se raketkaoset vid Stockholms stadshus. Foto: Privat

Nödraketer avfyrade vid Stockholms stadshus

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen fick polisen larm om att det skjutits upp ett flertal nödraketer och fyrverkerier vid kajen och området runt stadshuset. En person skadades lindrigt och fick söka sjukvård. Enligt polisen var det ett 20-tal personer som direkt försvann ifrån platsen. Fyrverkerierna kopplas till idrottsföreningen AIK:s 130-års jubileum.

– Jag hade ingen aning om detta, det är inget jag kände till i förväg utan har fått höra om i dag, säger Cecilia Wahlman, tf ordförande i AIK, på tisdagen.

Larmet om händelsen kom vid 19.30-tiden på måndagen. Enligt vittnen var det en folksamling som samlades på platsen och sedan avlossade raketerna.

– Vi har fått in flera vittnesuppgifter från platsen och även andra tips. Ett tjugotal personer ska ha dragit iväg i bilar efter smällarna, säger Anna Westberg, polisens presstalesperson.

Polisen har sökt med helikopter efter personerna.

Både polispatruller och räddningstjänst kallades till platsen. Foto: Stefan Bokström/SVT
Flera pjäser avfyrades mitt på gatan vid stadshuset. Foto: Stefan Bokström/SVT

Fyrverkerierna sköts av AIK-supportrar som firade att föreningen fyllde 130 år under måndagen. På AIK:s supporterklubb Black Armys hemsida hyllar man händelsen som en ”show”.

TT uppger att en person har skadats lindrigt i samband med fyrverkerierna, och fick uppsöka sjukhus för vård.

Inget tillstånd har getts för fyrverkerierna, och att avfyra nödraketer utan att befinna sig i nöd är olagligt. Polisen utreder brott mot ordningslagen och vållande till kroppsskada.

– Vi som klubb står förstås inte bakom någon olaglig aktivitet, vare sig i det här fallet eller i andra sammanhang, säger AIK:s tillförordnade ordförande Cecilia Wahlman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.