Under torsdagen upprättade närstående till mannen en minnesplats. Foto: SVT

Polisuppgift efter häktesdöd: ”Orsaken är troligtvis sjukdomsfall”

Publicerad

Den man i 20-årsåldern som hittades död på häktet i Sollentuna under onsdagsmorgonen led av en kronisk sjukdom, enligt uppgifter till SVT. Men om sjukdomen skulle ha något med dödsfallet att göra är oklart.
Dödsfallet har väckt upprörda känslor i 20-åringens hemort Hjulsta.

Mannen satt häktad i Sollentuna i över en månad i väntan på rättegång, misstänkt för en rad brott. Han var tidigare känd av polisen och beskrivs som en välkänd profil i Hjulsta. Rättegången mot mannen skulle starta under torsdagen, uppger en person med insyn, men i stället hittades han död i sin cell under onsdagsmorgonen.

– De hittade honom i sängen och det fanns inga tecken på yttre påverkan, varken av egen eller annans hand. Ingen annan fanns på plats och orsaken till dödsfallet är troligtvis sjukdomsfall, men vi vet inte ännu och därför måste vi avvakta obduktion, säger en polis till SVT Stockholm.

Sjukdomen ska ha varit känd

Enligt uppgifter ska Kriminalvården ha känt till att mannen i 20-årsåldern led av kronisk sjukdom. Charlotte Magnusson, kriminalvårdschef på häktet, kan inte kommentera enskilda klienters hälsa. Hon vill inte heller svara på vad som tros ligga bakom mannens död.

– Jag kan inte se att vi skulle ha behandlat klienten felaktigt på något sätt. Vi inväntar obduktion och polisutredning, säger Charlotte Magnusson.

Finns det några särskilda rutiner om en person lider av en sjukdom?

– Det görs individuella bedömningar utifrån varje enskild klient. Vi har sjukvård på plats alla dagar i veckan.

Rättegång i närtid

Charlotte Magnusson bekräftar att mannen snart skulle till rätten.

– Han har suttit häktad ett antal veckor och han skulle på rättegång i närtid. Sedan vet jag inte om det var dagen efter, eller ytterligare någon dag senare.

Polisen rubricerar händelsen som vållande till annans död alternativt tjänstefel för att kunna vidta utredningsåtgärder. Men det finns i nuläget ingen person som är misstänkt för brott, uppger polisen.

I början av nästa vecka ska mannens kropp obduceras.

Oro bland boende

Att en så ung man plötsligt avlider i ett häkte har väckt många frågor bland boende i Hjulsta. De personer som SVT har pratat med säger att de känner sig oroliga över att dödsfallet kan leda till motsättningar mellan ungdomar och polisen under helgen.

– Folk är upprörda i området. Och det har hänt flera saker. Polisen har genomfört en stor insats kopplad till olika företag i området och båda händelserna kan skapa oroligheter, men vi hoppas ändå på en lugn helg, säger en ytterligare polis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer