Veronica Palm (S) och Jan Jönsson (L) är två politiker som fått motta mängder med hat och hot. Foto: SVT

Stockholmspolitikernas upplevelser om hot: ”Det gör ont”

Uppdaterad
Publicerad

I en rapport från Brå, Brottsförebyggande rådet, visar det sig att var fjärde politiker utsatts för hot, trakasserier eller våld under 2020. Personer med uppdrag inom kommunfullmäktige i storstäderna kände sig mest utsatta, där andelen var 47 procent. Hör tre profiler inom Stockholmspolitiken om hoten och hatet.

Jan Jönsson (L) – om hot i rätten

Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholms stad, har under sin tid i politiken blivit ifrågasatt om han är en riktig man eller inte. Han har även fått ta emot ett hotfullt sms som anmäldes till hovrätten. Men något som kom oväntat skedde under en tidig morgon när Jan Jönsson vaknade upp till ett hotfullt meddelande på väggen till sin portingång.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jan Jönsson (L) om dödshoten. Foto: Privat

Veronica Palm (S) – om hot som lokalpolitiker

Veronica Palm (S) har tidigare varit riksdagsledamot och idag är hon vice ordförande i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd. Hatet har gått så långt att Veronica Palm fick ett sms från någon som tog en bild på henne och hennes dotter när de var i tunnelbannan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Veronica Palm (S) om hoten som blivit vardag. Foto: SVT

Daniel Helldén (MP) – om näthatet

Daniel Helldén (MP) är trafikborgarråd i Stockholms stad sedan 2014 och kommer att lämna lokalpolitiken för att kandidera till riksdagen 2022. För honom har det blivit vanligt med hatstormar. På sociala medier har det även startats en hatgrupp mot Daniel Helldén.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Helldén om hatet på nätet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.