Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Socialsekreterare är bekymrade”, säger Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd. Foto: Anna-Klara Bankel/SVT

Kritik mot polisens beslut att lägga ned projekt mot kvinnovåld

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i veckan rapporterade SVT Stockholm om att polisen lägger ner det hyllade projektet Igor mot mäns våld mot kvinnor. Nu riktar Jan Jönsson (L), som var socialborgarråd när projektet drog igång, kritik mot polisens beslut.

En stor fördel med projektet har varit att polisen kunnat ge socialsekreterar möjlighet att arbeta på ett säkert sätt, till exempel när de är på besök hos ett offer, menar Jan Jönsson (L) oppositionsborgarråd.

– Det var med viss sorg som jag tog del av det beslutet, för jag tror att det har varit väldigt viktigt att ha särskilda poliser och särskilda socialsekreterare som jobbar just med våld mot kvinnor, säger Jan Jönsson (L).

Fler reformer planeras

Det nuvarande social- och trygghetsborgarrådet Alexander Ojanne (S) håller med om att Igor har varit väldigt uppskattat, och ser positivt på att det arbetssättet kommer sprida sig vidare. 

– Det går i linje med vad vi i Stockholms stad har för avsikt att göra. Vi gjorde ganska stora satsningar mot just mäns våld mot kvinnor i budgeten 2023 och har för avsikt att komma med ännu fler reformer för budgeten för 2024, säger Alexander Ojanne (S).

Polisförbundet säger ifrån

Patrik Stridsman, ordförande polisförbundet för polisområde City, är också kritisk till att Igor läggs ner. Han menar att det kan bli problem om polisen får mer att göra:

– Polisen ute på fält hinner inte med sina jobb idag. Så de resurserna har vi inte.

Att arbetsmetoden ska ut i den vanliga verksamheten tror han istället kommer leda till att den tynar bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.