Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisinspektören och projektledaren Magnus Antonsson om pilotprojektet Igor. Foto: SVT

Stockholmspolisens hyllade projekt mot kvinnovåld läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Polisen lägger ned pilotprojektet Igor på Södermalm, som varit framgångsrikt i att bekämpa våld i nära relation. Och det möter kritik bland dem som arbetar nära utsatta familjer.

– All tidigare forskning visar att samarbete mellan polis och socialtjänst har varit bristfällig i många fall. Och här har vi hittat metoder som verkligen fungerar, säger Markus Antonsson, projektledare och polisinspektör på Södermalm.

Han oroar sig över hur det ska bli när alla poliser ska ta tillvara en metodik som kräver lång kunskap, förståelse och särskilt intresse för att lyckas, och han menar att specialistgruppen av polis och socialsekreterare är en del av projektets framgångsfaktor. Det är fler specialgrupper som skulle behövas runt om i landet för att hjälpa både kvinnor och barn.

Protest mot att projektet läggs ner

Även på sociala medier framförs protester bland människor mot att projektet Igor läggs ned. Samling finns till demonstration.

Men polisledningen, som ansvarar för beslut, menar att man har fortsatt hög prioritet mot våld i nära relation.

– Arbetsuppgifterna från Igor ska spridas till vardagsarbetet hos alla områdespoliser i Stockholm city, säger Annika Laestadius, lokal polisområdeschef på Södermalm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.