Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Markus Antonssons berätta hur du ska agera om du tror att någon granne är utsatt för våld. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Polisens projekt för mäns våld mot kvinnor prisas

Uppdaterad
Publicerad

Citypolisens arbete med mäns våld mot kvinnor har gett resultat och nu tilldelas projektet Stockholms stads trygghetspris.

– Det känns otroligt roligt att få uppskattning för det här jobbet som vi har gjort, säger polisen och projektledaren Markus Antonsson.

Projektet Igor är ett samarbete mellan citypolisen i Stockholm och socialtjänsten på Södermalm som startade i april 2021. Målet är att förebygga och förhindra mäns våld mot kvinnor.

Vill att det sprids nationellt

Sedan starten har Igor haft 157 ärenden. Vissa är avslutade eller vilande men de allra flesta är pågående.

– Det här är processer som tar väldigt lång tid. Det är otroligt komplext att lämna sin partner, säger Markus Antonsson, projektledare för Igor.

Projektet har förlängts till april 2023 men förhoppningen är att det ska bli permanent och spridas nationellt. Markus Antonsson tror att utmärkelsen av Stockholms stad kan vara ett steg i den riktningen.

Uppmaningen: Tipsa polisen

Många tips kommer in från allmänheten och grannar. Det är därför viktigt att berätta hur man som granne ska agera när man misstänker våld i nära relation.

I videon får du följa med när Markus Antonsson träffade boende i Hammarby sjöstad och pratade om vikten av att kontakta polisen vid oro.

Är du utsatt för våld i nära relation och behöver hjälp?

  • Alla som har akut behov av skydd eller stöd kan ringa 112.
  • Socialförvaltningen i din kommun ansvarar för att ge stöd och hjälp till våldsutsatta personer och deras barn. På kvällar, nätter och helger kan du kontakta socialjouren för akut hjälp.
  • Brottsofferjouren stöttar alla brottsutsatta och har telefonnummer 11616.
  • Du som är kvinna och utsatt för våld i nära relation kan dessutom vända dig Kvinnofridslinjen som är en nationell stödtelefon som är öppen dygnet runt, telefon 020-50 50 50. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.