Polis och socialtjänst i pilotprojekt för att förebygga mäns våld i nära relationer. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Polisen: ”Vi ska ägna lika mycket kraft åt våldsutövarna som de utsatta kvinnorna”

Publicerad

Sträng sekretess har gjort att polis och socialtjänst tidigare haft svårt att tillsammans kraftsamla för att komma tillrätta med mäns våld mot kvinnor. I pilotprojektet Igor ska myndigheterna jobba tätt ihop för att stoppa våldsutövare bland annat genom att få kvinnor att skriva på sekretessavtal som tillåter socialtjänsten att tala med polis.

Fyra poliser och två socialsekreterare kommer jobba sida vid under ett års tid i upptagningsområdena Gamla stan, Södermalm och Hammarby sjöstad. I projektet Igor vill man komma runt den sekretess som finns mellan myndigheterna.

– Polis som får kännedom om adresser där misstankar om våld i hemmet förekommer ska kunna lyssna i trapphus. Våldsutsatta kvinnor ska kunna skriva på sekretessavtal som tillåter att socialtjänsten ska kunna att tala med polis, säger Markus Antonsson, gruppchef i våld i nära relation i city och projektchef för Igor.

Förebyggande arbete nyckeln till att stoppa våldet

Tre punkter är extra viktiga i projektet:

• Tips från allmänheten

• Gedigna förundersökningar som leder till åtal och fällande dom

• Fortsatt kontakt med de våldsutsatta kvinnorna och våldsutövarna efter utredningen

– Vi måste finnas till före, under och efter förundersökningen på ett helt annat sätt än vi varit tidigare, säger Markus Antonsson som är gruppchef i våld i nära relation i city och dessutom projektchef för Igor.

Faller projektet IGOR väl ut kan det komma att  bli permanent och införas i andra lokalpolisområden i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.