Fem kvinnor har dödats senaste veckorna

Uppdaterad
Publicerad

De senaste tre veckorna har fem uppmärksammade kvinnomord inträffat i Sverige. I samtliga fall är de misstänkta gärningspersonerna män, i några av fallen har de dessutom haft en relation till de mördade kvinnorna. Fallen har lett till starka reaktioner och politiska utspel rörande våld mot kvinnor.

Här har vi samlat de uppmärksammade fallen där kvinnor misstänks ha mördats av män.

Höör, 30 mars

Natten till den 30 mars anmäldes en 18-årig kvinna försvunnen i Höör i Skåne. Hon hittades senare död och en man, som kände kvinnan sedan tidigare, greps och häktades på sannolika skäl misstänkt för mord. Mannen har gjort vissa medgivanden och ett troligt mordvapen har påträffats.

Läs mer här

Huddinge, 2 april

Lördagen den 2 april hittades en svårt skadad kvinna i en lägenhet i Huddinge utanför Stockholm. Hon avled senare av sina skador och en man som kvinnan haft en relation med greps misstänkt för mord.

Läs mer här

Linköping, 15 april

En kvinna attackerades på förmiddagen vid resecentrum. Hon avled senare av sina skador. Kort därefter greps en man i 40-årsåldern som kvinnan kände sedan innan. Han är på sannolika skäl misstänkt för mord.

Läs mer här

Älta, 16 april

En kvinna i 20-årsåldern hittades på kvällen död i en lägenhet och polisen bedömde att hon utsatts för våld. En man som kvinnan kände greps på plats i lägenheten, misstänkt för mord.

Läs mer här

Alvesta, 17 april

I centrala Alvesta attackerades en kvinna av en man i 35-årsåldern tidigt på eftermiddagen. Kvinnan dog på platsen. En man greps senare i en närbelägen lägenhet, misstänkt för mord. Det är oklart om de kände varandra.

Läs mer här

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.