Erik Slottner, gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stadshus. Foto: Scharlotte PeppareVisa alla (2)
Visa alla (2)

Politikerna om gatubarnen

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i Stadshuset reagerar på SVT Nyheters reportage om att socialtjänsten har svårt att hantera gatubarnen. Och att det är svårt att placera dem på låsta boenden.

SVT nyheter: Vad reagerar ni på?

– Jag upplever en viss flathet från kommunens sida. Det här är ungdomar som är farliga för allmänheten och som vi måste kunna skydda oss emot. Det finns en möjlighet med ungdomshem eller sluten ungdomsvård om barnet är över 15 år och den möjligheten måste vi använda oss av, säger Erik Slottner, gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stad.

Socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) vill skilja på rollerna.

– Jag tror det är oerhört viktigt att förstå att det här är barn och socialtjänsten har ett väldigt stort ansvar för att ge barn trygghet och skydd. Och det är det som måste vara deras fokus. Sedan är det polisens uppdrag att förhindra brott och att brott lagförs. Vi har olika roller här, och från Stockholms stad har vi sagt att vi måste göra mer för den här gruppen, säger Åsa Lindhagen (MP).

Svårt att åldersbestämma

I reportaget säger socialtjänsten att ett av problemen är att få reda på ungdomarnas identitet, ålder och huruvida de begått brott. Från Kristdemokraterna föreslår man att de minderåriga ska kunna genomgå en domstolsliknande process.

– Där är ett problem och det finns lagar som hindrar att göra dessa åldersbestämmelser, och där behövs en ändring. Om man uppger sig vara under 15 år och inte kunna dömas för brott. Vi tycker att minderåriga ska kunna genomgå en domstolsliknande process, där de inte får fängelse men annan typ av åtgärd. Det är ett sätt att komma åt det, säger Erik Slottner (KD).

Socialborgarrådet tycker att mer behöver göras.

– Åldersbestämningar är inget som socialtjänsten utför, deras fokus är på barnet och vad de kan göra för att ge stöd. I vår budget har vi ett tydligt uppdrag till socialförvaltningen att se över hur vi kan ge ett ökat stöd för de här barnen för att förebygga brott, det är oerhört viktigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer