Hör trafikborgarrådet berätta hur trafiken innanför tullarna ska bli fossilfri. Foto: SVT / TT

Politiskt mål: Bara elbilar i Stockholms innerstad år 2030

Uppdaterad
Publicerad

Högre trängselskatt och dyrare parkering. Det kan bli verklighet för bilister som inte kör fossilfritt år 2030 då innerstadstrafiken ska vara utsläppsfri. I videon berättar trafikborgarrådet hur det här ska genomföras.

Det är det grönblå styret i Stadshuset som står bakom målet om fossilfri innerstadstrafik. Syftet är att minska utsläppen, trafikbullret och bilköerna.

För att nå dit måste resor och transporter gå på el.

Fler laddstationer

När transporterna ska elektrifieras måste laddinfrastrukturen byggas ut. Tanken är att alla gatuparkeringar ska ha laddutrustning år 2030 och att hälften av garageplatserna ska ha det inom tre år.

Varutransporter nattetid

Eftersom eldrivna lastbilar bullrar mindre, kommer fler varuleveranser att kunna köras ut på natten. Det ska i sin tur minska köerna dagtid – något som SVT Stockholm har rapporterat om tidigare.

Här kan du se video om pilotprojektet med nattleveranser.

”Inte rätt väg att gå”

Men Riksförbundet M Sverige är kritiskt till förslaget och menar att det här inte är rätt väg att gå.

– Privatbilister drabbas hårt om de inte har råd med en elbil. Det är ett politiskt misslyckande som innebär att bara de som har råd att köpa en elbil kan bo och arbeta innanför tullarna. Är det den typ av stad vi vill ha, undrar Caroline Drabe, vd för Riksförbundet M Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.