Foto: SVT

Polska byggarbetare utnyttjas

Uppdaterad
Publicerad

På en byggarbetsplats som Stockholms stad ansvarar för arbetar folk för mycket låga löner och bor dessutom trångt, på själva arbetsplatsen.

I Råcksta i västra Stockholm renoveras det kommunala parkeringshuset. När fackförbundet Byggnads gör en spontan inspektion visar det sig dels att de polska byggarbetarna, mot reglerna, bor på arbetsplatsen i baracker och dels att de tjänar 35 kr i timmen, en femtedel av avtalsenlig lön.

Att det ens kan gå till så här har sin förklaring. Efter att kommunala Stockholm Parkering har gett jobbet till tyska Züblin har det lagts ut på ytterligare två underentreprenörer, något som Stockholm parkering inte känner till.

– En typisk arbetsplats som det inte är någon ordning och reda på, det är skandal, säger Krister Strömberg på Byggnads.

– Vi har mycket allvarliga frågor att ställa till huvudentreprenören Züblin, så här ska det inte få gå till, säger Fredrik Söderholm, på Stockholm Parkering.

Efter vårt inslag kommer Stockholm Parkering se till att gällande avtal följs på bygget i Råcksta. Men enligt Byggnads är det inte ovanligt att staten eller en kommun beställer ett arbete där löner sedan dumpas långt ner i en kedja av entreprenörer, och att man trots sitt huvudansvar lägger skulden på huvudentreprenören.

– Jag har gott hopp om att det ordnar sig. De vill testa oss bara. Vi räknar med att det blir bättre, säger Marek, en av gästarbetarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Byggarbetare utnyttjas

Mer i ämnet