”Tvinga byggföretagen att betala”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Stockholms stadshus vill tvinga byggföretag att betala skäliga löner.

Kommunala Stockholm parkering hade gett renoveringsjobbet till det tyska bolaget Züblin som blev lovade över 500 kronor per arbetstimme. Men utan att meddela, och därmed i strid med avtalet, tog Züblin in två andra bolag. Sist i kedjan fanns de kraftigt underbetalade polackerna som endast fick 35 kronor i timmen.

Stockholm Parkerings chef Christian Rochberger är i dag självkritisk.

– Vi kan självklart göra fler egna kontroller på arbetsplatserna och säkerställa att det är schyssta villkor för de som arbetar där, säger Christian Rochberger.

ABC: Här har ju faktiskt de polska arbetarna jobbat för 35 kronor i timmen och dessutom bott på arbetsplatsen?

– Ja, och det är självklart inte acceptabelt och det kan vi förstås också upptäcka om vi gör tätare kontroller, tillägger han.

Men Socialdemokraterna vill gå längre och ha på pappret vid framtida upphandlingar hur mycket alla som jobbar på en arbetsplats ska tjäna. Dom kallar det Vita-jobb-modellen.

– Den innebär att när man upphhandlar från leverantörer och från underleverantörer så är det kollektivavtalsliknanade villkor som ska gälla på arbetsmarknaden. Man ska följa branschens avtal, säger oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S).

Vita-jobb-modellen fanns i Stockholm före maktskiftet 2006, men avskaffades när borgarna tog makten i stadshuset. Moderaterna vill idag inte svara på frågor om hur man kan förhindra lönedumpning med skattepengar.

ABC: Men om en byggarbetare går med på att jobba för lite mindre pengar är inte det OK då?

– Det är inte OK, utan man ska följa kollektivavtalet för vi vet på sikt vad lönedumpning ger. Det gör att andra blir tvingade att följa efter, menar Karin Wanngård.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Byggarbetare utnyttjas

Mer i ämnet