Foto: SVT

Populära bussutflykter skapade kökaos i Rinkeby

Publicerad

Bussutflykter med familjer, där man besöker djurparker och bad har blivit så populärt i Rinkeby-Kista att det skapade kökaos utanför Medborgarkontoret i Rinkeby. Nu utökas bussturerna efter att klagomålen blivit allt fler.

Stadsdelsförvaltningen Rinkeby-Kista har i åtta år arrangerat olika bussutflykter för familjer i Rinkeby och Husby. Under juli månad åker totalt tio bussar och besöker badplatser och djurparker runt om i Sverige. Det innebär 50 platser per dagsutflykt, en buss i veckan åker från Husby och en buss från Rinkeby.

Läs även: Sommarens höjdpunkt: kommunens utflyktbussar

Totalt får 500 barn och föräldrar chansen att åka med. Ett projekt som kostar Stadsdelsförvaltningen 300.000 kronor, men det är välinvesterade pengar menar enhetschefen Stefan Lindström, Stadsdelsförvaltningen Rinkeby-Kista.

– Det är viktigt för barnfamiljer att se vad som finns i övriga landet, det har varit uppskattat eftersom många inte har råd att besöka djurparker, det är ganska dyrt med inträde, därför erbjuder vi bussturer, där vuxna får betala 200 kronor för bussresan och inträde samtidigt som det är gratis för barnen, säger Stefan Lindström

Kan man inte åka iväg på egen hand?

Nej, av ekonomiska skäl blir många familjer kvar i sin egen stadsdel och vi försöker inspirera föräldrar till att förhoppningsvis i framtiden planera utflykter och upplevelser.

Intresset växte sig stor

Men i år blev trycket på biljetter så hårt att det skapade långa köer utanför Medborgarkontoret i Rinkeby. Redan vid klockan sex på morgonen samlades föräldrar för att få en plats på bussen trots att kontoret öppnade klockan tio. Men trots det gick föräldrarna lottlösa och missnöjet växte sig snabbt. Och så såg det ut de senaste veckorna.

När SVT Nyheter Stockholm ringer för att hör sig om den stora trängseln ändras läget efter bara en timma.

Vad fick er att ändra er?

Dels det här trycket som var, anmälningsförfarandet fungerade ingen vidare på Medborgarkontoret, det var många som kom samtidigt, och timlånga köer bildades. Så vi gick igenom alla aktiviteter som sker och vi dirigerade pengar från andra verksamheter som inte skulle bli så kostsamma och vi lyckades få ihop det med att förstärka bussarna, säger Stefan Lindström.

Under sommaren pågår flera aktiviteter i stadsdelen. Men till exempel kollo där man skickar iväg sina barn är inte populärt i stadsdelen. Därför kommer en utvärdering att  göras inför framtiden. Förvaltningen vill se hur de kan satsa på aktiviteter för hela familjer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.