Knarkspanare Lennart Karlsson berättar i videon om hur de kriminella utnyttjar postlagen. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Droger levereras i vanliga brev – svårt att stoppa

Uppdaterad
Publicerad

Droger skickas ofta i vanliga brev och paket, något som är svårt att stoppa både för polisen och för de som levererar. Den största postleverantören i Sverige, Postnord, hanterar sju miljoner brev och 50 000 paket varje dag.

– Vår uppgift är att leverera posten. Vi får inte och vi ska inte kontrollera dess innehåll, säger Alexis Larsson, säkerhetschef på Postnord.

Enligt postlagen får postleverantörerna inte kontrollera innehållet av posten och inte heller kontakta myndigheterna om misstänkt olagligt innehåll i posten. Det här för att personlig integritet ska bevaras.

– Det finns en postsekretess som vi måste hålla oss till och det är inte vår uppgift att kontrollera post, säger Alexis Larsson.

En ny postlag kanske är på gång

Regeringen har beslutat att tillsätta ett utredning för att utreda nuvarande postlagen, enligt Regeringskansliet. Syftet är att underlätta de brottsbekämpande myndigheternas arbete att förhindra illegal handel via post med narkotika, vapen och explosiva varor.

Uppdraget ska redovisas den 30 april 2021.

I videon berättar Lennart Karlsson och  Alexis Larsson om hur det känns när kriminella skickar droger med post och de kan inte göra nåt åt det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.