Internet kan delas in i tre delar. I videon förklarar SVT:s reporter och cybersäkerhetsexperten Thomas Olofsson hur det hänger ihop. Foto: Mattias Lodding/SVT

Så säljer de kriminella knark på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Med utvecklingen av teknologin har också kriminaliteten utvecklats. Från att sälja olagliga produkter på gator och i bilar sker nu försäljningarna på nätet.

– Från att råna banker med pistol gör man nu cyberattacker medan man sitter hemma, säger Thomas Olofsson, cybersäkerhetsexpert. 

Det internet som de flesta av oss använder skickar signaler via IP-nummer. Det kan hjälpa poliser att hitta vem som har sagt och skickat vad. Men på darknet sker allt anonymt; ingen vet vem eller var informationen kommer ifrån.

– På darknet finns det väldigt mycket men framförallt är det saker som man vill ska vara hemliga, säger Thomas Olofsson.

Svenska hemsidor

Bland de hemsidor på den svarta marknaden finns den svenska Flugsvamp3.0. Det är svårt för poliser och cybersäkerhetsmyndigheter att stoppa de här hemsidorna för man vet inte var servrarna finns och man kan inte lokalisera personerna som styr hemsidan.

Betalningar sker via kryptovalutan bitcoin, vilket gör det omöjligt att kunna spåra betalningar.   

– I förra versionen såg man tusentals transaktioner på hemsidan, och myndigheterna kan inte göra nåt för att allt sker anonymt, säger Thomas Olofsson.

I videon förklarar SVT-reportern och Thomas Olofsson hur de här hemsidorna fungerar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.