Kontroversiell predikant stoppas från att föreläsa

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag skulle predikanten Kamal el-Mekki från Storbritannien tala på Folket hus i Rinkeby under ett event inför Ramadan som biståndsorganisationen Muslim Aid Sweden arrangerar. Men i dag stoppades predikanten från att föreläsa.

– Vi kommer inte tillåta att Kamal el-Mekki kommer in i lokalen. Det har framkommit vid hans tidigare uttalanden att han har framfört icke-demokratiska åsikter och även uttryckt sig nedvärderande mot kvinnor och homosexuella, säger Kerstin Aggefors, ordförande för Folkets hus i Rinkeby.

Stoppas efter tidigare uttalanden

Beslutet att stoppa predikanten från att föreläsa togs under ett extrainsatt styrelsemöte under söndagen, efter att styrelsen fått information om att den inbjudne predikantens tidigare uttalanden.

Kamal el-Mekki skulle föreläsa på eventet ”Är du redo för Ramadan 2015?” i Rinkeby Folkets hus. På Facebook-sidan för arrangemanget är Kamal el-Mekki en av två huvudtalare.

I ett Youtube-klipp kan man se Kamal el-Mekki föreläsa om att människor som väljer att lämna islam bör straffas med döden.

”Islam har ett annorlunda system. Det är inte bara att leta upp och döda den som vill bort. Det sköts av myndigheter och omfattar procedurer. Det förs samtal med honom. De lärda försöker motbevisa hans argument. De ägnar dagar åt att försöka övertyga honom. Till slut uppmanar de honom att ångra sig, annars kommer han att dödas”, säger han bland annat i klippet.

Överensstämmer inte med Folkets Hus policy

Kerstin Aggefors menar att Kamal el-Mekkis tidigare uttalanden inte överensstämmer med Folkets Hus uthyrningspolicy.

– Vår uthyrning bygger på jämställdhet och allas lika värde. Våra lokaler får aldrig bli en hävstång eller megafon som hjälper rasistiska, främlingsfientliga, icke-demokratiska eller exkluderande rörelser att växa.

Varför gjorde ni inte den här kontrollen tidigare?

– I normalfallet har vi huserat arrangörer som vi känner väl, då har vi inte känt något behov av att göra kontroller av föreläsare. Muslim Aid har kontakt med andra organisationer som föreläst hos oss. Därför kände vi att det inte fanns något skäl för dem inte att kunna boka lokalen.

Arrangörerna Muslim Aid Sweden har blivit informerade om styrelsens beslut under dagen och de har ännu inte tagit ställning till om evenemanget kommer bli av eller ej, enligt Kerstin Aggefors.

”Inte vetat om hans åsikter i detalj”

Sveriges första folkhögskola med muslimsk bakgrund Kista Folkhögskola, är tillsammans med Muslim Aid UK medgrundare till Muslim Aid Sweden. Biståndsorganisationen startades 2014 i Sverige och har nyligen fått ett 90-konto. Kader el-Mekki skulle även föreläsa på Kista Träff, som ligger i anslutning till Kista Folkhögskola.

– Vi ställer in föreläsningen efter att vi har fått starka reaktioner från våra vänner, som har läst och kollat upp vad Kamal el-Mekki står för, säger Abdulkader Habib, rektor på Kista Folkhögskola och styrelseledamot för Kista Träff.

Kände ni till predikantens åsikter?

Vi har inte vetat om hans åsikter i detalj och nu försöker vi ta reda på mer.

Muslim Aid Sweden har ett 90-konto. Är det viktigt att veta vilka föreläsare man bjuder in?

– Inte om man föddes igår. Man måste på något sätt få hjälp och media hjälper oss på sätt och vis. Till och med erfarna politiker har inte stenkoll på allt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.