Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här lägger fartyget Delfin XI till vid Slussen för att släppa av passagerare som åkt med den nya pendelbåtslinjen 84 från Värmdö. Följ med på premiärturen i videon. Foto: Pia Heick/SVT

Premiär för ny pendelbåt mellan Ålstäket på Värmdö och Strömkajen

Uppdaterad
Publicerad

De Värmdöpendlare som vill undvika trafikkaoset vid Slussen har nu fått ett alternativ. På måndagen invigdes nämligen SL:s nya pendelbåtslinje 84, som tar resenärerna från Ålstäket till Slussen/Strömkajen på drygt en timme.

På väg in till stan stannar pendelbåten vid bryggorna Norra Lagnö, Koviksudde och Riset. Hela resan tar 70 minuter.

– Nu när det byggs så mycket vid Slussen är det här ett fantastiskt sätt att ta sig till jobb och skola på, säger Michaela Haga (C), ordförande i Region Stockholms sjötrafikutskott.

Plats för 120 passagerare

Linje 84 trafikeras av två fartyg, som har plats för 120 passagerare. Målet är att pendelbåten ska gå året om, så länge isläget inte är alltför besvärligt.

– Jag har väntat på den här invigningen sedan 2018, säger Gabriella Hasselrot som åkte med på premiärturen från Ålstäket.

Tanken är att pendelbåtslinjen, som är två år försenad, ska användas som ett komplement till buss för de som åker kollektivt mellan Värmdö och Stockholms innerstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.