Presidentmördare intar Södra Teatern

Uppdaterad
Publicerad

Nu spelas Broadwaymusikalen Assassins på Södra Teatern. Där möts nio kvinnor och män som mördat, eller försökt mörda, amerikanska presidenter.

Den kritikerrosade musikalen är skriven av Stephen Sondheim och fick fem Tony Awards på Broadway. Nu sätts den för första gången upp i Skandinavien och på svenska. Regissör är Staffan Aspegren och i rollerna ses musikalartister verksamma i London och på de stora scenerna i Skandinavien.

I musikalen träffas nio amerikanska presidentmördare genom tiderna och deras personliga historier berättas.

– Den amerikanska kulturen uppmanar att man ska ha en dröm som man ska leva efter. Sonnheim vill diskutera vad som händer när man inte bara har en dröm utan också kräver att få den uppfylld, säger Staffan Aspegren.

Många intressanta människoöden

Till formen liknar musikalen en revy, där publiken i glimtar möter olika spännande karaktärer.

– De här människorna är fantastiska att lära känna. De vi möter i den här musikalen har ett oerhört stort behov av att bli bekräftade. Att bli sedda, säger Staffan Aspegren.

En av rollerna, som Lynette ”Squeaky” Fromme, spelas av Karin Mårtensson.

– Hon är väldigt spännande. Hon var medlem av ”the Manson Family”. Charles Manson var hennes stora förebild, hennes gud och djävul. Man får följa hennes berättelse i den här föreställningen, där hon bekräftar sin kärlek till Charles Manson. Han är hennes överman, helt enkelt, säger Karin Mårtensson.

Mördare genom två sekel

Musikalen handlar om presidentmördare från 1800-talet och framåt – från John Wilkes Booth som mördade Abraham Lincoln 1865 fram till John Hinckley Jr som försökte mörda Ronald Reagan 1981. Trots att det senaste mordförsöket i berättelsen alltså skedde för över 30 år sedan är musikalen ändå aktuell, menar regissören Staffan Aspegren.

– Den handlar mycket om vapen också, och det finns en aktualitet i den som vi har pratat mycket om under repetitionerna. Den här diskussionen i somras om ifall Breivik skulle förklaras sinnessjuk var mycket intressant, tycker jag. Då sa man i Norge att nej, låt oss inte göra det, för i och med det säger vi att han inte är en av oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer