Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Premiärtur över nya Skurubron – öppnar i östgående riktning Foto: Tommy Bergman/SVT

Premiärtur över nya Skurubron – öppnar i östgående riktning

Uppdaterad
Publicerad

Efter förseningar till följd av både pandemi och Ukrainakrig står den nya Skurubron klar. Natten mellan onsdag och torsdag öppnas den i östgående riktning. SVT följde med på invigningsturen.

En ny Skurubro har diskuterats i årtionden, men nu är den klar. Åtminstone för den som vill åka österut, ut mot Värmdö. Den delen som går i västlig riktning öppnar i sommar, men exakt när är inte klart än.

Finansieras med broavgift

Det kommer kosta fyra kronor att åka över den nya Skurubron och fungerar på samma sätt som trängselavgiften i det att man får en faktura hemskickad eller på e-brevlåda. Eftersom det är en avgift och inte en skatt kommer det vara en annan faktura än trängselskatten. Likt trängselskatten går det att sätta på autogiro. Det kommer dock dröja till efter sommaren innan avgiften införs.

Det har varit kritik mot broavgiften från både Värmdö och Nacka kommun. Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M) har flera gånger sagt att han är emot en avgift, men att man på kommunen kom fram till att de inte har något val. För Värmdöbor är Skurubron enda landförbindelsen till och från kommunen.

I videon ovan: Se premiärturen och hör Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka om broavgiften.

  • Den första Skurubron invigdes 1915 och ersatte en flottbro. Då bodde 4 000 bortom Skurusundet, i Nacka och Värmdö.
  • 1957 utökades bron och kapaciteten fördubblades. Då bodde 15 000 bortom sundet.
  • Bygget av den nya Skurubron påbörjades 2019. Den ligger parallellt med den gamla som ska byggas om. Nu när den nya bron öppnar bor det 80 000 människor på andra sidan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.