Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka menar att Trafikverket inte följer avtalet och anser därför att den tänkta broavgiften tas bort. Foto: Nacka kommun/TT

Nackamoderaterna: ”Slopa broavgiften för nya Skurubron”

Uppdaterad
Publicerad

Bilisternas broavgift skulle skynda på bygget av den nya Skurubron, men bygget är försenat. Nu kräver kommunstyrelsens ordförande i Nacka Mats Gerdau (M) att avgifterna slopas.
– Jag hoppas att staten tycker att det tagit alldels för lång tid och att det är rimligt att avstå från de här avgifterna, säger han.

Nacka och Värmdö är två snabbt växande kommuner och under många år har en ny bro över Skurusundet i Nacka diskuterats. Den nuvarande bron över sundet byggdes i omgångar under 1900-talets första hälft.

– Den som finns idag är gammal, sliten och det är ofta köer, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka till SVT.

Kravet – snabbare brobygge

År 2009 tecknade Nacka kommun och Trafikverket ett avtal om att den nya bron delvis skulle finansieras med broavgifter. Anledningen var att brobygget snabbare skulle komma igång, något som var ett krav från Nacka kommun. Enligt avtalet skulle bygget av den nya bron ha startat 2014, men byggstarten har skjutits upp.

– Vi tycker inte att man följer det som står i avtalet, säger Mats Gerdau.

Slopa avgiften

Nu vill Mats Gerdau att regeringen slopar broavgiften. I ett brev till infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) skriver han att bron i stället ska finansieras med statliga medel eftersom det nu har gått tio år sedan avtalet skrevs.

– Det här är en vädjan till regeringen. Det är inte längre vare sig rimligt eller skäligt att Nackaborna och andra trafikanter ska tvingas betala avgifter för att åka på en statlig väg, när andra statliga vägar är avgiftsfria, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka.

Planerad byggstart av den nya Skurubron är nu hösten 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer