Värmdöpolitiker tar strid mot broavgift

Uppdaterad
Publicerad

Enad front protesterar i elfte timmen.

Planerna på en ny Skurubro mellan Nacka och Värmdö börjar ta form. Likaså hur den ska finansieras. I september ska regeringens vägtullutredning vara klar, och slutsatserna ska ingå i infrastrukturpropositionen. Det brådskar alltså rejält när Värmdöpolitikerna nu vill få stopp på planerna om vägavgifter.

Den nya bron ska få motorvägsstandard och komplettera den nuvarande slitna originalbron, som redan idag har begränsningar för tung trafik på grund av det dåliga skicket. Trafikverket vill att den nya bron delvis ska bekostas med vägavgifter, men det är något som politikerna i Värmdö länge har motsatt sig.

Skurubron

Nu har de enats om en skrivelse till regeringen för att försöka få stopp på planerna. Det är första gången politikerna så här tydligt gemensamt markerar sin ståndpunkt. Alla partier utom Miljöpartiet och Vänsterpartiet går med på alla krav i brevet.

”Statlig angelägenhet”

De skriver till regeringen att bron måste vara en statlig angelägenhet, och menar att det är orimligt att de som enda kommun i landet ska få en avgift för att kunna ta sig in i kommunen via en huvudväg. Politikerna jämför med Lidingö som förutom fri framfart på sin bro dessutom slipper trängselskatten under vissa premisser.

Det är i elfte timmen, men Värmdöpolitikerna vill genom skrivelsen få till stånd ett möte med infrastrukturministern för att kunna få sin sak hörd innan det är försent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skurubron

Mer i ämnet