Inga avgiftsbesked om Skurubron

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket ska avgöra frågan om avgifter på Skurubron.

I dag presenterade regeringens särskilde utredare ett delbetänkande, men i det fanns inget svar på den frågan som engagerar mest, blir det vägtullar på den nya bron, och i så fall vad kommer det att kosta?

Istället presenterades ett antal viktiga principer för hur ett eventuellt uttag av avgift kan se ut.

Skurubron

– Det viktigaste är att man inte kan låta lastbilar betala för personbilarnas kostnad, säger den särskilde utredaren Raymond Grankvist till ABC.

Avgift även för utländska bilar

I övrigt rekommenderar betänkandet att det ska gå att ta avgift även från utländska bilar, att avgifterna inte får sättas högre än att bron avbetalas på mindre än 20 år och hur ett elektroniskt vägtullsystem kan implementeras i svensk rätt.

Men frågan om en avgift för trafikanterna, den ska Trafikverket ta. Och det beslutet ligger ännu i framtiden.

– Min personliga gissning är att avgiften inte kommer att bli högre än de fyra kronor som tidigare spekulerats kring, men det är ingenting utredningen tar ställning till, säger den särskilde utredaren Raymond Grankvist till ABC.

Slutbetänkandet ska presenteras senast den 15:e februari 2013.

Hela delbetänkandet kan du läsa här

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skurubron

Mer i ämnet