Press på nytt sjukhus i Barkarby

Uppdaterad
Publicerad

Nu sätter Socialdemokraterna press på den styrande alliansen i landstinget när det gäller planerna på ett nytt närsjukhus i Barkarby. Socialdemokraterna vill avsätta en miljard kronor för att bygget ska komma igång, men alliansen ger inga klara besked.

Det är tätt mellan byggkranarna i Barkarby, här byggs det 14.000 nya bostäder vilket innebär att den här delen av Järfälla kommun är ett av norra Europas största nybyggnads områden.

– När det gäller befolkningstillväxten så ligger vi i topp i landet just nu och vi ser att de kommande tio – tjugo åren kommer vi ligga på en befolkningstillväxt på i runda slänga 40 procent, säger Claes Thunblad (S) ordförande kommunstyrelsen Järfälla.

Men med ökade inflyttning ställs också högre krav på samhällsservice bland annat på utbyggd sjukvård.

– Vi vet att vi behöver fler vårdplatser i den här delen av kommunen, säger Claes Thunblad (S).

Järfälla kommun har redan anvisat en tomt, ett stenkast från den nya Barkarbystaden, till ett bolag som vill bygga ett sjukhus där. Nu väntar man på besked från alliansen i landstinget om det ska bli ett sjukhus och vilken vård som i så fall ska drivas.

Nu sätter socialdemokraterna press på den styrande alliansen i landstinget att fatta beslut i frågan

– I juni när landstinget antar sin budget så kommer vi att lämna ett skarpt förslag om ett nytt närsjukhus med en ny närakut som ska byggas här i Barkabystaden för att möta upp de behov av bättre sjukvård som finns hos invånarna, säger Erika Ullberg (S) som är oppositionsfinanslandstingsråd.

Men Paul Lindquist (M), fastighets- och investeringslandstingsråd, svarar att landstinget inte har lovat något närsjukhus på platsen.

-Det är en möjlighet men det är ingenting som vi har sagt att vi ska göra, säger han.

Om ett sjukhus skulle klubbas igenom så säger kommunstyrelsen säger att man bedömt att det skulle kunna vara på plats inom den här mandatperioden. Erika Ullberg säger att hon är till en början, beredd att satsa en miljardkronor på det nya sjukhuset.

– Då vill jag fråga var ska de ta den där miljarden ifrån, vilket sjukhus vi inte ska bygga, frågar Paul Lindquist (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.