Flaggstången som hissat Pride-flaggan var fälld och låg framför tunnelbaneuppgången vid Hjulsta på söndagsmorgonen. Foto: Privat

Stång med Pride-flagga fälld i Hjulsta

Uppdaterad
Publicerad

Prideveckan har dragit igång i Stockholm, men med det följer också motstånd. I helgen fälldes en flaggstång som hissat Pride-flaggan i Hjulsta medan andra typer av flaggstänger intill stod orörda.

På flera håll i Stockholm hissas Pride-flaggan för att uppmärksamma festivalen. I förorten Hjulsta har någon sågat av flaggstången där en av flaggorna hissats. Ahmed Abdirahman, Hjulstabo, sommarvärd för P1 Sommar och initiativtagare för Järvaveckan, var en av de första personerna som såg flaggstången, tidigt på söndagsmorgonen.

– Vi var några stycken på plats som försökte lyfta flaggstången igen, men det var omöjligt. Ingen annan flaggstång var nedsågad. Bara den med Pride-flaggan. Det är ju väldigt tragiskt, säger Ahmed Abdirahman, vars ideella organisation The Global Village samarbetar med Europride.

Tidigare sabotage

– Det räcker med en eller två personer för att ge en felaktig bild av ett helt område, säger Ahmed Abdirahman. Foto: TT

Det är inte första gången den här typen av sabotage förekommer i Stockholms förorter. För två år sedan stals en prideflagga i Tensta och när en ny hissades stals istället hela flaggstången.

Kan du uppleva som Hjulstabo att det finns mer motstånd mot Pride där än på andra platser?

– Det finns tyvärr några personer som är emot, precis som säkert finns i andra delar av landet. Men de är inte i majoritet. Det är det vi hela tiden måste komma ihåg. Vi är runt 80 000 personer som bor i Järvaområdet, säger Ahmed Abdirahman, Hjulstabo.

– Det räcker med en eller två personer för att ge en felaktig bild av ett helt område, tillägger han.

Flaggan ska återigen hissas

Nu ska en ny flaggstång sättas upp utanför Hjulsta tunnelbanestation och under måndagen kommer Pride-flaggan återigen hissas, meddelar Europride.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.