Foto: Privat

Prideparad stördes av 20-tal nazister

Uppdaterad
Publicerad

Ett 20-tal personer från Nordiska motståndsrörelsen dök upp och störde precis innan Prideparaden i Norrtälje skulle starta på lördagseftermiddagen.

– Prideparaden stördes av ett 20-tal personer som skrek olika budskap i megafoner och hade med sig banderoller, säger Carina Skagerlind, vid polisens ledningscentral.

Någon tände också någon typ av rökgranat.

– Polisen ställde sig då emellan pridetåget och de här personerna och efter 5 till 10 minuter försvann de och tåget kunde genomföras utan störningar, säger Carina Skagerlind.

”En attack på det fria ordet som känns ofattbar”

En av de som var på plats var Karin Karlsbro, ordförande för Liberalerna i Norrtälje och vice ordförande för partiet i Stockholms län.

– Jag stod och pratade med en partikollega och helt plötsligt kommer en kille springandes snett bakom mig och sprayar någonting grönt på mig, allting gick väldigt snabbt men en stund senare ser jag en grupp från Nordiska motståndsrörelsen stå och skrika en bit bort, innan polisen kör bort dem, säger Karin Karlsbro.

– Jag blev chockad men annars var det en jättefin glädjefest och Pride har verkligen blivit en folkfest här i Norrtälje, det känns också extra viktigt på grund av att detta hände, det är en attack på det fria ordet som känns ofattbar. Men Prideparaden får en helt annan vikt, fortsätter hon.

I nuläget finns ingen anmälan upprättad men enligt polisen kan det komma att bli brott mot ordningslagen då gruppen inte hade tillstånd att befinna sig där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.