Foto: TT/SVT

Handelskammaren prisar broar – bara en går att använda

Uppdaterad
Publicerad

Folke Bernadottes bro på Djurgården och ”nya” bron mellan Rinkeby och Stora Ursvik får Stockholms Handelskammares Stadsmiljöpris med motiveringen att broarna knyter ihop stadsdelar. Men trots att bron mellan Rinkeby och Stora Ursvik har stått klar sedan 2017 går den inte att använda.

Stockholms Handelskammares Stadsmiljöpris har delats ut sedan 1986 och ska uppmärksamma projekt som bidragit till en förbättring av Stockholms stadsmiljö. Handelskammaren motiverar priset med att broarnas symbolik och funktion ökar stadens attraktivitet.

Trots att bron mellan Rinkeby och Stora Ursvik redan står klar kommer det att dröja ytterligare två år innan den går att använda. Foto: SVT

– Det är sätt att knyta band mellan stadsdelar samtidigt som man skapar uppskattade byggnadsverk som underlättar människors liv i staden. Broarna skapar nya relationer genom att starkare koppla ihop delar av staden och bidra till ökad rörelse mellan stadsdelar, säger Andreas Hatzigeorgiou vd Stockholms Handelskammare.

Avstängd bro

Men trots att bron mellan Rinkeby och Stora Ursvik har stått färdig i två år är den stängd. I början av december rapporterade SVT att brofästet var avstängt vid Sundbyberg.

– Den kommer att öppnas 2022 och fylla en väldigt viktigt funktion, säger Daniella Waldfogel näringspolitisk chef Stockholms Handelskammare.

Men varför prisa brons effekt innan bron är öppnad?

– Vi ser framemot att se hur den ska fungera när den öppnar om några år. Vi tror att den här bron kommer att göra stor skillnad och kanske till en viss del omvandlar delar av staden, avslutar Daniella Waldfogel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bron mellan Rinkeby och Ursvik

Mer i ämnet