Prisutvecklingen på Stockholms bostadsmarknad fortsätter att tappa fart. Foto: TT

Prisnedgång på Stockholms bostadsmarknad

Uppdaterad
Publicerad

Prisutvecklingen på Stockholms bostadsmarknad fortsätter att tappa fart, enligt statistik från Valueguard och Svensk mäklarstatistik. Tre månader i rad har priset på både bostadsrätter och villor sjunkit.

Det senaste kvartalet har prisutvecklingen på bostäder varit negativ i Stockholm. April till juni har priserna på bostadsrätter sjunkit med 1,6 procent enligt Valueguards Hox index och med en procent enligt Svensk mäklarstatistik.

Den negativa trenden gäller också för storstadsregionerna Göteborg och Malmö, liksom för landet i övrigt. Sist det hände var för ett år sedan, under försommaren 2016, enligt Valueguard. Dessförinnan måste man gå tillbaka till 2012 för att se en sådan negativ prisutveckling.

Villapriserna sjunker

Sett till hela landet har villapriserna stigit med tre procent sedan förra kvartalet. Men i Stockholm är trenden negativ.

Här har villapriserna sjunkit med 1,2 procent under de senaste tre månaderna, enligt Valueguard. Statistik från Svensk mäklarstatistik visar dock på ett oförändrat läge över tre månader, men en nedgång på en procent i juni.

– Villamarknaden fortsätter att gå starkt. Den senaste månaden ökade priserna med plus en procent i riket, Stor-Göteborg och Stor-Malmö. Bara Stor-Stockholm backar något med minus en procent, säger Hans Flink, försäljningschef på Svensk mäklarstatistik.

LÄS MER: Rekordmånga bostadsaffärer första halvåret

Årstid och regler påverkar

Experter menar att avmattningen kan bero på flera saker, både årstiden och nya regelverk.

– Jag tror att mycket ligger i att vi gör andra saker, men så har vi det andra, med amorteringskraven och prat om nya åtgärder. I viss mån påverkar även det, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Nya åtgärder

Utöver de ökade kraven på amortering och kontantinsatser pågår diskussioner om ett så kallat skuldkvotstak, för att begränsa hur stora lån ett hushåll tar i förhållande till hushållets inkomster.

Samtidigt är utbudet på marknaden, främst av villor, lågt.

Framåt oktober, tror Claudia Wörmann, kan bilden ha klarnat lite. Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling, är inne på samma spår.

– Det kommer att bli spännande i höst, att se hur priserna kommer att se ut. Om det har stabiliserats för den här gången eller om vi får se en fortsatt ökning, säger Ilic.

– Men jag tror att det kommer att öka på villor och att vi får se en svag ökning på riktigt attraktiva bostadsrätter.

Fakta: Mäklarstatistik i juni

Prisstatistik för bostadsrätter (i procent):

Plats; 1 mån; 3 mån; 12 mån; Medelpris (kr/kvm)

Riket; -1; -1; 8; 38 386;

Centrala Stockholm; -1; -1; 6; 92 212

Stor-Stockholm; -1; -1; 6; 57 792

Prisstatistik för villor (i procent):

Plats; 1 mån; 3 mån; 12 mån; Medelpris (kr)

Riket; 1; 3; 8; 2 988 000

Stor-Stockholm; -1; 0; 5; 5 527 000

Statistiken är framtagen av Statistiska centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk mäklarstatistik och baseras på över 90 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare.

Källa: Svensk mäklarstatistik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.