Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Eleven Linnéa Sönnerfors var med på en workshop om psykisk ohälsa i december. Hör henne berätta om varför man kan må dåligt och hur en digital lösning kan möta problemet. Foto: Sandra Johnsson/SVT

Ny app ska hjälpa elever att hjälpa sig själva

Uppdaterad
Publicerad

Trots att allt fler ungdomar i högstadiet drabbas av psykisk ohälsa, saknas i stort sett helt utbildningsinsatser för att lära eleverna möta och hantera känslorna, det visar undersökningar från Unicef. Därför lanseras nu en digital utbildning från privata aktörer i landets skolor.

– Varannan 15-åring mår dåligt, vi vill förebygga det och därför har vi skapat appen, säger Alexandra Björnsson, barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Initiativet är ett samarbete mellan Trygg-Hansa och bland annat Bris. Det innefattar en app där ungdomar kan lära sig mer om psykisk ohälsa och hur man hanterar den. I appen finns även en chattfunktion där ungdomar kan prata om sina känslor med både vuxna och jämnåriga.

Konceptet testades under en workshop i Stockholm i december och välkomnas av både lärare och elever.

I videon berättar eleven Linnéa Sönnerfors om triggers för negativa känslor.

Chatt: Vad har du för erfarenhet av arbetet mot psykisk ohälsa i Stockholm? 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer