Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera avgångar på gröna linjen i Stockholm har varit inställda eller försenade efter att ett arbetslok spårat ur natten till fredag. Foto: Axel Rosenberg/SVT

Arbetslok urspårat i Stockholms tunnelbana – störningar på gröna linjen

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit stora problem i Stockholms tågtrafik under fredagsmorgonen. Anledningen är att ett arbetslok spårade ur.

Felet inträffade på gröna linjen under natten till fredagen, innan persontrafiken hade dragit igång.

– Vi har många arbeten som pågår nattetid. Imorse var det ett arbetslok som spårade ut vid en växel vid Odenplan. Det står fortfarande kvar och därför måste vi tillämpa en trafiklösning med inställda avgångar, säger

Ingen ska ha skadats vid urspårningen.

Tågbyten, trängsel och längre restid

Tågen som åker från västerort har fått vända vid St. Eriksplan och åka tillbaka mot Hässelby. Vissa av tågen som kommer söderifrån har också fått stanna vid St. Eriksplan och vänt tillbaka där, resen av dem har stannat vid Odenplan.

– Den som ska resa med gröna linjen ska vara beredd på tågbyten, trängsel och längre restid, säger Karolina Wichman, trafikförvaltningens pressjour.

Det urspårade arbetsloket har under fredagsförmiddagen bärgats, men spåret är skadat och ska repareras vilket fortsatt kan orsaka förseningar och inställda avgångar under fredagen.

System för färdtjänst ligger nere

Regionens system för bokning av färdtjänstresor och sjukresor ligger nere. Det har gjort att förarna inte vet om att det finns bokningar. Den som har en bokad resa kan istället boka en taxi, behålla kvittot och få tillbaka pengarna senare.

– Många är beroende av färdtjänst så det är olyckligt, säger Karolina Wichman, trafikförvaltningens pressjour.

Enligt presstjänsten ska systemen för färdtjänst börjat fungera igen under morgonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.